Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 137 anys

Pere Pastor Actualitat_down

Sóller » Local

Matas assisteix a l'acte d'unió dels túnels de Sa Mola i Son Llempaies

|

El president de la comunitat autònoma, Jaume Matas, així com la consellera d'Obres Públiques, Habitatge i Transport, Mabel Cabrer, el batle de Sóller, Carlos Simarro, i el director general d'Obres Públiques i Transports, Carlos Jover, a més d'altres autoritats, assistiren a l'acte d'unió de les boques nord i sud del túnel de Sa Mola. A l'acte, que s'inicià amb la voladura que donava per unit el túnel, s'explicaren els detalls tècnics del que serà el segon túnel més llarg de les Balears, per darrera el Túnel de Sóller. Després de les explicacions donades pel Arturo Figar, president de la concessionària de l'obra, les autoritats entraren a l'interior del túnel amb un autocar, on inspeccionaren la darrera voladura feta. El director general d'Obres Públiques va avançar que amb aquesta unió, els camions pesats ja no haurien d'atrevessar el Port de Soller, doncs podran fer servir la sortida per la boca sud per endurse'n el material pesat. Per la seva part, Carlos Simarro va alabar al president Matas el fet de poder dur a terme el projecte, i va confessar que «una de les badies més maques del mediterrani necessitava una obra així».
Sóller » Local

Patrimoni visita la casa de Sa Lluna i prepara un projecte per convertir-la en casa de cultura

|

El conseller executiu del Departament de Territori del Consell de Mallorca, Bartomeu Vicens, el director insular de Patrimoni Històric, Joan Mas, i el director del Museu de Sóller, Josep Ensenyat, presentaren el passat divendres dia 12 a les dependències del museu les intencions en quant a la casa de sa lluna per a adequar-la i convertir-la en un centre d'exposicions, conservant al màxim «els elements arquitectònics» que té, segons paraules de Joan Mas. En aquests moments, el projecte es troba en fase de redacció, i s'està a l'espera de fer unes prospeccions arqueològiques tant al terra com als murs i parets per tal de saber més sobre l'origen d'aquest casal que data del segle XV. El conseller Bartomeu Vicens explicà que la primera passa a fer és «garantir mitjançant la catal·logació de diferents espais la preservació del nostre patrimoni», fet emmarcat dins la política de preservació que du a terme el Consell de Mallorca. Josep Ensenyat agraí al conseller l'interès mostrat en l'acondicionament d'aquest casal i manifestà que l'espai «serà totalment de caràcter públic».
Sóller » Local

Un camió de les obres del Túnel de Sa Mola pateix un accident a la boca sud

|
Les obres del Túnel de Sa Mola patiren un petit accident, precisament pocs dies abans de que les autoritats assisitissin a l'acte d'unió de la galeria. El fet va ocórrer el passat dilluns a migdia, quan un camió que anava carregat de terra i pedres, va trabucar a la sortida del túnel de sa Mola, a la boca sud. L'incident, que no va causar ferits greus però sí un gran esglai entre els operaris de l'obra, va passar quan el camió es disposava a tirar tota la seva càrrega pel terraplè i per causes que es desconeixen, va quedar semi tombat a l'entrada del túnel, amb el perill que es pogués precipitar pel terraplè. Ràpidament els operaris de l'obra auxiliaren el conductor i retiraren la cabina, que va patir petits danys a la part dreta.
Sóller » Local

Patrimoni exigeix que un arqueòleg supervisi l'obra

|
Les obres de la teulada de la parròquia de Sant Bartomeu quedaren paralitzades a començaments d'aquesta setmana després que l'Àrea de Patrimoni Històric del Departament de Territori del Consell de Mallorca es posés en contacte amb l'empresa contratista degut a les irregularitats aparegudes per l'excavació d'un forat al fossar de la parròquia. Segons una nota informativa enviada pel Consell de Mallorca, la institució expressava la seva voluntat de que les obres continuïn el seu procés, sempre i quan «hi hagi un arqueòleg present que supervisi els treballs». La nota comentava també que la decissió es pren «per evitar que es produeixin accions d'aquest tipus», en referència al fet que es desenterraren restes de l'antic fossar. Durant la setmana, el director de l'Àrea de Patrimoni Històric, Joan Mas, manifestà que «una vegada que es compleixi aquest requisit, no posarem cap tipus d'impediment per a que les obres segueixin el seu ritme». Joan Mas recordà també que, tot i que les obres tenien el vist-i-plau de Patrimoni i que l'organisme que representa havia autoritzat també la instal·lació d'una grua, «en cap cas es va donar permís per intervenir en el subsòl».
Sóller » Local

El PSOE demana més informació quant al model turístic del municipi

|

Les mocions presentades en el ple ordinari per parts dels partits de l'oposició no passaren el tràmit de l'aprovació. La primera, elaborada pel PSIB-PSOE, feia referència al Pla Estratègic de Turisme i per la qual la portaveu del seu partit, Cata Morell, defensà la necessitat de fer públic el pla estratègic. Tant EU-Els Verds com el PSM recolzaren la proposta, els quals acusaren la regidoria de turisme de falta de previsió. Per la seva part, UM-UNISO manifestà que en les fires de turisme a les que s'assisteix, s'informa als possibles turistes que el Port està en fase d'obres. La següent moció, també del PSIB-PSOE, era referent a la celebració d'un referéndum per conèixer el grau de satisfacció del ciutadà amb l'actual equip de govern. Tan sols recolzà la moció EU-Els Verds. Els demés partits, inclòs el PSM, reconegueren que el referèndum que servirà per conèixer el grau de satisfacció serà el darrer diumenge de maig de l'any que ve, en que hi haurà eleccions municipals. Per últim, el PSM presentà una moció referent als béns patrimonials de l'Hospital, per tal de fer un inventari de tot el material disponible i una subhasta posterior. Pràcticament tots els partits coincidiren en la necessitat de tenir a disposició l'inventari de béns però rebutjaren la celebració d'una subhasta. Al final, el PSM retirà la moció, però manifestà que la presentaria en el proper ple.
Sóller » Local

L'antic fossar, al descobert per l'inici de les obres de la teulada

|
Un forat excavat al costat de l'església de Sant Bartomeu per a la col·locació d'una grua per a dur a terme la reforma del seu terrat ha despertat interès i preocupació entre alguns veïns pel fet d'haver-se remogut les terres del vell cementiri, que data del segle XIII. El forat, que té una mida aproximada d'uns vint metres quadrats per dos de fons, està a l'espera de ser omplert amb el formigó per a construir la carcassa que pugui suportar els 53 metres de grua que s'ha d'instal·lar. Aquest moviment de terra ha deixat a la vista alguns óssos que formarien part del vell cementiri.
Sóller » Local

El Congrés de Regants es prepara per a rebre més de mil assistents

|

L'Auditori de Palma serà el protagonista del XI Congrés Nacional de Regants que es celebrarà entre els dies 15 i 20 de maig, el qual tractarà temes relacionats amb l'us de l'aigua de reg. L'acte està organitzat per la Federació Nacional de Comunitats de Regants, en col·laboració directa amb el Sindicats de Regants de Sóller, presidida per Miquel Soler, que va ser qui va presentar la candidatura de Mallorca en el darrer congrés celebrat a Sevilla el 2002.
Sóller » Comarca

Fornalutx pot tenir operatiu el futur centre de salut de Sa Coma en 12 mesos

|

Aquest passat dimecres dia 26, la sala de plens de l'Ajuntament de Fornalutx va ser escenari de la signatura del conveni a dues parts entre el mateix consistori i el Servei de Salut de les Illes Balears. A l'acte hi assistiren la consellera de Salut i Consum, Aina Castillo, el director gerent d'Ib-Salut, Sergio Bertrán i el mateix batle de la localitat, Joan Albertí. El nou centre, tal i com va avançar la consellera, podrà ser operatiu en uns dotze mesos aproximadament, i té un cost de 950.000 euros, que es pagaran en annualitats de 50.000 euros durant l'any 2006, mentre que del 2007 al 2015 l'import creixerà fins els100.000 euros.

Sóller » Local

Àngel d'Or es presenta com una nova sortida a la taronja sollerica

|

Les taronges solleriques podrien tenir una nova sortida. A la finca de Can Posteta a l'horta de Biniaraix es va presentar ahir divendres un nou producte elaborat amb pell de taronges solleriques, donant com a resultat un licor de 31º, que du per nom Àngel d'Or. Miquel Capó, promotor de la idea, juntament amb els seus socis, donà a conèixer el procés pel qual passarà el licor abans pugui arribar a les nostres mans. En un primer moment es comptarà amb les quatre o cinc tones anuals de taronges de la finca de Can Posteta per dur a terme el producte. A Can Det, les taronges seran pelades i la pell s'enviarà congelada a Barcelona on es destil·larà. A Sóller tornarà la mescla destil·lada i es farà la mescla dels demés ingredients, per ser enviat després a Alemanya on s'ajustarà el nivell de l'alcohol i s'embotellarà el producte. Tot un procés en el que, segons Miquel Capó, «no escatimam qualitat». El llançament del producte ja s'ha iniciat a gran escala, tant a Mallorca com a l'estranger, sobretot a Alemanya. La presentació del licor es farà en botelles de 0'7l. i el preu voltarà els 12 euros.
Sóller » Local

Sóller i Llucmajor, únics pobles de l'illa amb el servei aqualia contact

|

El passat dia 6 es va presentar a la sala Magna de l'Ajuntament el nou servei d'Aqualia, anomenat aqualia contact, que, segons els responsables, «acostarà el servei al ciutadà». D'aquesta manera, no caldrà que els usuaris vagin a les instal·lacions del carrer de la Romaguera per a realitzar qualsevol tipus de gestió. La idea d'aquest acostament, segons el delegat a Balears d'Aqualia, Ferran Bosch, és «aconseguir un canal de comunicació ràpid i eficaç, amb un tracte proper i personalitzat».