Setmanari d'informació local - 138 anys

Més de 600 persones reivindiquen als quatre vents «el català com a llengua comuna»

2880
La plaça del Born de Barcelona va acollir una gran rosa dels vents que va girar «per fer sentir la veu de cadascun dels territoris en la pròpia varietat dialectal». | Plataforma per la Llengua

La Plataforma per la Llengua va reunir aquest dissabte més de 600 persones el dia de Sant Jordi per «cridar als quatre vents que el català és llengua comuna», a partir d'una gran rosa dels vents i un mapa dels Països Catalans, que va representarla diversitat de varietats dialectals del català.

La rosa dels vents

La plaça del Born de Barcelona va acollir una gran rosa dels vents que va girar «per fer sentir la veu de cadascun dels territoris en la pròpia varietat dialectal»: nord-occidental (parlo lo català), central (parlo el català), septentrional (parli el català), valencià (parle el català), mallorquí (xerr es català), menorquí (rall es català), eivissenc-formenterer (parl es català) i alguerès (parl lo català). Les persones participants van situar-se en l'eix de la varietat dialectal que van escollir en el moment de la inscripció.

Participació de representants polítics

Els diputats del Parlament de Catalunya, Jordi Cuminal i David Rodríguez; el Secretari Nacional de Política Cultura, David Agustí; el vice-president d’ÒMNIUM Cutural, Joan Vallvé; la subdirectora de Política Lingüística, Marta Xirinachs; Mònica Sabata, presidenta de la FOCIR; la Consellera de Ciutat Vella, Llum Ventura, entre altres, es van afegir a l’acció reivindicativa, així com alguns dels meteoròlegs, com Alfred Rodríguez Picó, Míriam Santamaria, Mònica Usart i Miquel Bernis o l’actor i guionista Xavier Bertran, Lo Cartanyà, que han format part de l’espot «Crida-ho als 4 vents. El català, llengua comuna».

La tradició reivindicativa

La Plataforma per la Llengua i 26 entitats de persones d’origen nouvingut organitzen cada any des del 2005 diferents accions sota el lema «El català, llengua comuna» pels volts de la diada de Sant Jordi.

Segons la Plataforma, «l’objectiu és promoure el català com a llengua comuna» dins la societat plurilingüe i sensibilitzar les persones d’origen nouvingut «de la importància de la llengua catalana com un dels eixos de cohesió social». L'organització afirma que «amb aquesta acció també es pretén sensibilitzar la societat d’acollida catalanoparlant perquè faci servir el català amb la població nouvinguda».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.