Setmanari d'informació local - 138 anys

Aquest divendres els pelegrins reten homenatge a sant Bernat

La tradició de la Romeria de Sant Bernat, una de les més antigues de les Illes Balears, torna aquest divendres 19 d'agost a Ciutat. El seu origen es remunta a la fundació del monestir del Secar de la Real, segons informa la Conselleria de Turisme. Els pelegrins s'apropaven a l'edifici religiós perquè els beneïssin i els obsequiassin amb unes rames d'alfabeguera, pràctica que es manté avui dia.

L'itinerari de la Romeria s'inicia a la plaça de Cort de Palma, des d'on els participants recorren la ciutat amb l'objectiu d'arribar al monestir. Els carros i els carretons, alguns dels quals estirats per mules o cavalls, són comuns en aquest acte, ja que el rector del monestir també els beneeix. A l'acte hi participen autoritats i es poden trobar curiosos que volen veure aquest ritual anual. En finalitzar el recorregut es fa una mostra de balls tradicionals, sona música de xeremies i es desenvolupen distintes celebracions.

Amb el pas dels anys la Romeria de Sant Bernat ha sofert canvis. Al començant hi havia cercaviles, competicions i es venien distints articles populars a l'època. A més, es realitzaven corregudes de joies amb diverses categories. De totes maneres, encara que ha viscuts diferents èpoques, actualment ha recuperat la seva essència i singularitat.

El monestir

El monestir de la Real, final d'aquest recorregut, va ser construït al segle XIII amb l'aprovació del rei Jaume I; allà mateix es varen establir les tropes del rei En Jaume abans de prendre Mallorca als sarraïns. Els primers habitants varen ser els monjos de l'orde del Cister, els quals tenien una estreta relació amb la reialesa de l'època. Per les seves cambres també va passar Ramon Llull, que s'hi va instal·lar una llarga temporada; el monestir li va permetre allunyar-se del món i escriure diverses obres com Blanquerna. Des del 6 de febrer de 2006 i fins al febrer de 2015 ha estat declarat BIC (Bé d'Interès Cultural).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.