Setmanari d'informació local - 138 anys

Entitats socials presenten un manifest per a la conservació de Cabrera

4964
Entitats socials presenten un manifest per a la conservació de Cabrera. | Arxiu

En el marc dels actes de celebració del 25è aniversari de la declaració del Parc Nacional marítimo-terrestre de l'arxipèlag de Cabrera, ahir es va realitzar al centre de visitants del parc (Colònia de Sant Jordi) una taula rodona en la que participaren diferents entitats relacionades amb l'espai protegit, bé sigui per la reivindicació que donà lloc a la protecció, pel posterior seguiment crític de la gestió a través del patronat del parc, per l'estudi científic dels seus valors naturals o per la participació en feines de voluntariat ambiental.

Les entitats participants foren Amics de la Terra, Associació de Geòlegs de les Illes Balears, Creu Roja, GOB, Greenpeace, Oceana i Societat d'Història Natural de les Balears.

A més d'exposar el seu àmbit de relació amb el parc nacional, les entitats presentaren el següent manifest:

Manifest per a la conservació del Parc nacional marítimo-terrestre de l’arxipèlag de Cabrera

Amb motiu de la celebració del 25è aniversari de la declaració del Parc Nacional marítimoterrestre de l’arxipèlag de Cabrera, les entitats socials i de conservació ambiental Amics de la Terra, GOB, Greenpeace, Oceana, AGIB, SHNB i Creu Roja, compromeses amb els valors de l’espai protegit mitjançant la seva col·laboració al llarg dels anys i preocupades per l’assoliment de les finalitats que motivaren la protecció d’aquest espai natural únic, volem transmetre públicament i a l’administració gestora les següents consideracions:

Després de 25 anys de la protecció la consciència pública sobre l’estatus de parc nacional està ben implantada en la societat balear. En consonància, cal impulsar i consolidar criteris de gestió adequats a la maduresa de l’espai protegit, plasmats als corresponents documents de planificació.

El Parc Nacional ha de millorar qualitativament l’ús públic, facilitant la visita de tots els ciutadans que vulguin conèixer els seus valors naturals de forma respectuosa amb la integritat dels seus valors i amb la seva reglamentació, i promoure la seva sensibilització i compromís amb la conservació. L’administració ha d’impulsar aquest coneixement amb la qualitat adient, tant dins l’àmbit de Cabrera com al seu centre d’interpretació a Mallorca. La promoció de la visita i gaudi del parc nacional s’ha de fonamentar en els seus valors naturals particulars i extraordinaris, i no en l’ús públic i turístic generalista.

Cabrera és un laboratori natural on cal l’estudi i seguiment adequat de la geodiversitat i la biodiversitat, per tal de determinar la seva evolució front a condicionants locals i globals i per tal de disposar d’indicadors sobre els efectes de la gestió del parc. Els hàbitats i les espècies més rellevants o endèmiques han de rebre l’atenció que mereixen.

Resulta evident la necessitat de comptar amb un servei d’informació i vigilància que vetlli de forma efectiva pel compliment de la normativa i la defensa dels valors excepcionals de Cabrera, i a tal efecte cal destinar-hi el personal i mitjans necessaris. En aquest sentit cal fer un especial esforç en la vigilància de l’àmbit marítim.

El Govern de les Illes Balears ha de destinar el finançament adequat per abordar convenientment la gestió de Cabrera i els altres espais naturals protegits, de forma que es puguin cobrir adequadament les necessitats de personal i mitjans materials imprescindibles per millorar i mantenir l’estat de conservació.

Pel que fa a la participació, les nostres i altres entitats socials i de conservació ambiental poden constituir un suport complementari en l’impuls de la gestió conservacionista del parc. Cal reforçar els canals de relació entre administració i entitats per tal de facilitar la nostra tasca sense ànim de lucre, en els diferents àmbits de col·laboració.

Finalment, volem mostrar el nostre suport al repte de futur que afronta el parc amb  la seva ampliació, incloent hàbitats encara poc representats a la xarxa de parcs nacionals, com l’escarpe d’Emile Baudot al sud i l’escull coral·ligen del Fort den Moreu a l’est. Ens trobam en un moment clau per fer d’aquesta ampliació una realitat i per això s’ha d’assolir dins d’aquesta legislatura, assegurant el compliment dels punts anteriors a tota la zona ampliada

Consideram que cal fer del 25è aniversari una fita a partir de la qual s’evidencïi el clar compromís del Govern amb la millora i conservació del parc nacional, i encarant una nova etapa amb el grau de responsabilitat que pertoca per atendre adequadament els reptes de conservació de Cabrera.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.