Setmanari d'informació local - 138 anys

Un total de 2.100 persones pateixen un ictus cada any a Balears

5778
Un total de 2.100 persones pateixen un ictus cada any a Balears. | Arxiu

Un total de 2.100 persones pateixen un ictus cada any a Balears, i la Unitat de Ictus de l'Hospital Universitari Són Espases atén cada any uns cinc-cents nous pacients.

En concret, en any 2015 va atendre a 529; tres quartes parts d'ells van patir un ictus isquémico (produït per l'obstrucció d'una gota sanguinia) i en un de cada quatre casos es va aplicar un tractament específic per aconseguir l'obertura de la gota obstruïda.

Encara que afecta en una proporció més alta als homes que a les dones, l'infart cerebral és la primera causa de mortalitat entre les dones i la tercera entre els homes. La població de risc és la que està entre els 35 i els 74 anys.

La pèrdua de força en la meitat del cos, la pèrdua de la visió d'un ull o la dificultat per parlar i comprendre són els símptomes principals del ictus. Davant qualsevol d'aquests símptomes és important cridar al 061, que està preparat per atendre convenientment aquests casos i traslladar al pacient a un centre hospitalari.

Si s'avisa a temps d'aplicar-li un tractament fibrinolítico, s'activa el 'codi ictus', que permet posar en alerta no solament als professionals del 061 sinó també als d'urgències del centre hospitalari, al neuròleg de guàrdia i a tots els professionals que participen en el procés de diagnòstic i tractament.

Ictus isquèmic

Una vegada que el pacient ha arribat al servei d'urgències de l'hospital s'engega un equip multidisciplinari liderat pel neuròleg de guàrdia, que valora ràpidament al pacient, fa el diagnòstic i planifica el tractament. En el cas d'un ictus isquémico, est pot consistir en un tractament mèdic i fibrinólisis o bé un tractament endovascular o una trombectomía.

A Son Espases, hospital de referència de les Illes Balears, el neurorradiólogo intervencionista fa una trombectomía mecànica als pacients amb un ictus isquémico i obstrucció d'una artèria. Des que es va implantar aquest procediment (desembre de 2014) s'han fet més de noranta trombectomíes, amb un 90% de recanalitzacióde les artèries.

 

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.