Setmanari d'informació local - 138 anys

Valldemossa recupera la figura de Catalina Homar

6642
El Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Valldemossa han inaugurat aquest diumenge un bust i una ruta amb el nom de Catalina Homar a Valldemossa.

El Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Valldemossa han inaugurat aquest diumenge un bust i una ruta amb el nom de Catalina Homar a Valldemossa, en un acte que ha commemorat el 111 aniversari de la mort de la pagesa mallorquina.

Segons ha explicat a Consell, la presentació s'ha celebrat en l'àmbit de la campanya 'Mallorca te nom de dóna', que enguany està dedicada a l'encarregada de la finca de l'Estaca, Catalina Homar.

El monument és obra de l'escultora mallorquina Catalina Sureda i consisteix en un bust en fang refractari, parcialment policromat, sobre una base de pedra i amb dues plaques explicatives.

L'escultura ja està situada en el seu lloc, en els Jardins del Rei Joan Carles I de Valldemossa, on també es troba l'escultura dedicada a l'arxiduc Lluís Salvador.

Ruta Catalina Homar

Seguidament, la comitiva s'ha dirigit fins a l'inici de la ruta que a partir d'aquest diumenge portarà el nom de Catalina Homar i que surt de Valldemossa i s'endinsa per Sa Coma des Cairats, dins de la finca pública de Son Moragues. El recorregut té una longitud d'onze quilòmetres i passa per les finques de Son Gual i Sa Coma.

A l'altura de la finca de Son Moragues es poden trobar antics elements etnològics restaurats, com són una bassa, un forn de calç i antics ranxos de carboner.

D'altra banda, amb la intenció d'arribar als més petits i joves, el pròxim dimecres es presentarà un còmic dedicat a la vida de Catalina Homar, a la Biblioteca Municipal de Valldemossa, a les 19.00 hores.

La campanya 'Mallorca te nom de dóna' es va posar en marxa des del Consell amb l'objectiu de rescatar de l'oblit moltes dones que han estat part important de la història de Mallorca.

Altres accions que es volen dur a terme en diferents municipis de Mallorca són assignar noms de dones a carrers, places, camins i altres espais públics i elaborar materials divulgatius sobre dones que han representat un paper clau a la història i la cultura local dels municipis.

La campanya té previst homenatjar en els pròxims anys la figura altres dones il·lustres com Clara Hammerl, George Sand, Emília Sureda, Dorothea Bat o Aurora Picornell, entre altres.

A la inauguració assistiren el vicepresident segon i consell de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado; la consellera de Medi ambient, Sandra Espeja; la directora insular d'Igualtat, Nina Parrón; el director insular de Medi ambient, Josep Tacat; el batle de Valldemossa, Nadal Torres; el regidor de Cultura, Dídac Alcalà; la regidora de Serveis Socials, Glòria Escudero; i el regidor de Medi ambient i descendent de Catalina Homar, Antoni Colom.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.