Setmanari d'informació local - 138 anys

Es Trenc ja és declarat Parc Natural

7258
El Govern ha aprovat finalment l'avantprojecte de llei del Parc Natural Es Trenc - Salobrar de Campos

El Govern ha aprovat finalment l'avantprojecte de llei del Parc Natural d'Es Trenc - Salobrar de Campos, que comptarà amb tres aparcaments amb capacitat màxima per 1.500 vehicles.

Segons ha informat el conseller de Medi ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, durant la roda de premsa posterior al Consell de Govern, l'àmbit de protecció del parc serà de 2.225 hectàrees marines i 1.448 hectàrees terrestres. «Amb això, a més, s'acompleix a un dels 'Acords pel canvi'».

El projecte, que es tramitarà en el Parlament, compleix amb un mandat de la Càmera de 1991 i «dóna resposta a una reivindicació històrica», ha dit Vidal.

Aquest projecte cerca protegir valors ecològics, naturals i paisatgístics d'aquest espai natural, «un dels més emblemàtics de les Illes»: En el sistema de platja-duna coexisteixen «un immens nombre d'hàbitats», amb prades de posidònia, zones humides, boscos de pi i savina, camps de cultiu i explotació ramadera.

De fet, aquests valors ja han merescut diferents nivells de protecció, el més recent la inclusió a la Xarxa Natura 2000 com a Lloc d'Interès Comunitari (LIC), que amb el pla de gestió aprovat es converteix en Zona d'Especial Conservació (ZEC).

No obstant això, el Govern assegura que aquestes proteccions «han demostrat ser insuficients» i el conseller ha posat com a exemple la degradació en la línia de costa, que ha retrocedit com a conseqüència del trànsit en les dunes i construcció de ports.

En aquest sentit, Vidal ha avançat que no es limitarà el nombre de visitants com a tal si bé es posen mecanismes perquè les persones «no generin impacte». Un d'aquests instruments és precisament l'aparcament i la seva ubicació en la perifèria del parc o la quantitat d'accessos (quatre), una «suma de factors que farà que la pressió humana es redueixi», segons Vidal.

A més, es dotarà d’ un equip d’efectius perquè s’encarregui de cuidar i vigilar el parc .

El Projecte

El Projecte de Llei de declaració del Parc Natural Marítim i Terrestre d'Es Trenc - Salobrar de Campos consta de denou articles, estructurats en cinc capítols, una disposició addicional, sis disposicions transitòries, una disposició derogatòria, una disposició final i tres annexos cartogràfics.

Entre altres apartats, el text indica les previsions que ha de contenir el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals oportú i recull el reconeixement explícit i la protecció de les activitats salineres, agrícoles i ramaderes.

A més, es fixa que els aparcaments han de ser de titularitat pública i els situa amb criteris d'idoneïtat funcional i ambiental. Els aparcaments de titularitat privada i d'ús públic, establerts legalment i existents a zones degradades del Parc, es declaren fora d'ordenació.

D'altra banda, els beneficis que puguin generar els aparcaments hauran de repercutir en la gestió i conservació del parc.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.