Setmanari d'informació local - 138 anys

Llancen la campanya «Els fems no tornen sols a casa; torna els fems a casa»

10758

El Govern i Ecoembes llancen una campanya de sensibilització sobre l’abandonament de residus a les platges naturals. Vuit informadors aportaran gairebé 120.000 bosses d’escombraries a set platges naturals de les Illes Balears.

L’abandonament dels residus al medi natural s’esdevé durant l’estiu a les platges naturals de les Illes Balears. Burilles, botelles i embalatges de plàstic, taps, canyetes i coberts, bosses de plàstic i ampolles de vidre se situen entre els residus més freqüents tant a la mar com a la platja els mesos d’estiu. De fet, segons el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient el 45 % dels fems marins tenen l’origen en l’ús turístic del litoral, que inclou l’ús recreatiu de les platges i l’activitat nàutica.

Per això, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca i Ecoembes engeguen, dia 1 de juny, una campanya de sensibilització i conscienciació a les platges més emblemàtiques de les Illes Balears, que inclourà cartells amb el lema “Els fems no tornen sols a casa; torna els fems a casa”. Un equip d’informadors equipats amb bosses d’escombraries (119.000, de color groc i negre) transmetran als usuaris d’aquests espais la necessitat de dur-se els residus a casa, el problema d’abandonar residus en entorns naturals i la importància de separar els residus correctament per al reciclatge.

Així ho ha anunciat el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, que ha detallat que hi haurà cinc informadors a l’illa de Mallorca, situats a les platges des Trenc, Mondragó, cala Varques i sa Canova; un a Menorca, a les platges del Parc Natural de s’Albufera des Grau, i dos a les Pitiüses, a s’Espalmador, al caló de s’Alga, i a la platja de sa Torreta. Tot i això, el director general d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó, ha explicat que alguns dies, segons el volum de feina, els informadors es desplaçaran a altres platges properes on es detectin problemes de fems provinents de vaixells o usuaris.

Per a aquesta actuació, que es durà a terme de l’1 de juny al 15 de setembre, es disposa d’un pressupost de 89.509,75 euros, que es financen mitjançant el Conveni marc que Ecoembes manté amb el Govern de les Illes Balears per impulsar campanyes de comunicació i educació ambiental, ha recordat Jordi Pietx, delegat d’Ecoembes a les Illes Balears, Catalunya i la Comunitat Valenciana.

La campanya “Els fems no tornen sols a casa; torna els fems a casa” va començar al final de l’any 2016 a les àrees recreatives que gestiona l’Institut Balear de la Natura (Ibanat). Ara, arran de l’èxit obtingut, s’ha decidit continuar-la a les platges. En el cas de les àrees recreatives Ecoembes també ha abonat el cost dels dos informadors ambientals de la Fundació Deixalles (11.799 euros) que des del 22 d’octubre fins al mes de maig, durant els caps de setmana, de 10.00 a 14.00 h, han recorregut les dotze àrees recreatives de Mallorca amb més afluència d’usuaris.

Durant els primer mesos de la campanya es varen dur a terme 84 enquestes; d’acord amb la memòria de l’acció elaborada per la Fundació Deixalles, la iniciativa ha tengut molt bona acollida entre els usuaris de les àrees recreatives, que els han donat l’enhorabona i que, en alguns casos, demanaven que s’estengués a altres àrees naturals, com ara les platges. Tal com estava previst, els informadors repartien bosses grogues per als residus d’envasos i negres per la resta de residus, però al final de la campanya els usuaris ja duien les bosses de casa.

Per a les possibles edicions vinent, es proposa, com a millora, disposar de dos informadors més i canviar l’horari d’actuació: de 13.30 a 17.00 h.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.