Setmanari d'informació local - 138 anys

Editen un llibre per conèixer la sanitat municipal entre el 1714 i el 1930 a Palma

11112

L’Arxiu Municipal de Can Bordils ha editat dins la sèrie menor 4 de la col·lecció Rúbrica el volum “Sanitat Municipal. Fons arxivístic Benet Pons i Fàbregues: 1714-1930 Ajuntament de Palma”, que han estudiat Roser Mir i Maria del Carme Fernández. L’obra ofereix una visió de, per exemple, com va actuar l’Ajuntament durant les plagues de pesta o còlera que hi va haver durant aquest període històric o, també, permet conèixer quines infraestructures sanitàries hi havia a Ciutat durant cada un dels 216 anys que abasta.

El regidor de Cultura, , Patrimoni, Memòria Històrica i Patrimoni, Llorenç Carrió, juntament amb la regidora de Sanitat i Consum, Antònia Martín, les dues autores del llibre, el metge que ha fet la introducció, Josep Tomàs Monserrat i la directora general de Sanitat, Maria Antònia Comas, han assistit a la presentació. Carrió els ha agraït la feina feta i els ha oferit l’arxiu municipal per continuar investigant. “Una de les nostres prioritats és fer estimar Palma i per aconseguir-ho fa falta conèixer-la. En aquest sentit, la investigació és importantíssima i estam contents d’ofeir l’arxiu municipal per això”, ha dit.

L’obra recull els fons de documentació municipal que va catalogar Benet Pons i Fàbregues, qui fou l’arxiver des de 1895, Cronista a partir de 1896 i secretari de l’Ajuntament entre 1909 i 1912. Les autores s’han centrat de tot el Fons, que té uns 24.000 registres, en la part de la sanitat municipal. “Des de l’arxiu tenim molt clar que hem de difondre el fons documentals que custodiam a l’Arxiu”, ha afirmat el regidor de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, Llorenç Carrió.

Al volum es pot consultar documentació relativa a sanitat municipal com les actes i els informes de la Junta Municipal de Sanitat, documents referents a embarcacions que arriben al Port de Palma, cordons sanitaris, quarentenes, dades diverses sobre les tripulacions, o també crema de mobles i altres propietats amb motiu de malalties infeccioses, vacunacions, funcionament, obres i neteja de la Font de la Vila que subministrava l’aigua a Ciutat, i fins i tot documents relacionats amb la sanitat mortuòria i els cementeris (trasllats i enterrament de cadàvers, construcció i subhastes de sepultures, etc.).

Gestió de la sanitat
La publicació inclou 1.113 registres que aproximen al lector a la gestió i regulació que sobre assumptes de sanitat feren els successius consistoris. L’obra vol comprendre millor els anys en els quals la salut i la higiene esdevingueren valors i elements de dignificació social i l’expressió d’un anhel d’ampliació dels drets dels ciutadans. Els registres s’han seleccionat i agrupat per temàtiques, que són les següents:
Gestió i juntes municipals de sanitat: s’analitza com es desenvolupava la gestió municipal quant a la temàtica sanitària, concretament a través de les juntes provincials i municipals de sanitat.
Sanitat marítima: s’estudia la problemàtica sorgida quant a la sanitat marítima, molt important en aquella època (segles XVIII-XIX) a causa de la insularitat i de l’intercanvi obligat pel que fa a l’entrada de persones i proveïments procedents de l’exterior tant nacionals com internacionals amb la conseqüent exposició a noves fonts de contagis de malalties i epidèmies.

Malalties infeccioses: són la causa principal de mortalitat en el període estudiat. El Fons Pons permet saber quins foren els brots epidèmics que es patiren i la seva cronologia.
L’aigua: es tracta per la seva importància i per la seva relació en la transmissió de diverses malalties.
Infraestructures: per la seva complexitat i amplitud s’ha classifat en dos subapartats. El primer fa referència a infraestructures sanitàries beneficoassistencials (hospitals, llatzerets, campaments, hospicis o Casa de Socors) i el segon, a sanitat mortuària (cementeris).

La col·lecció Rúbrica publicada per l’Arxiu Municipal de Palma té com a objecte, entre d’altres, la difusió dels fons documentals que s’hi custodien. A data d’avui s’han publicat 26 números que abasten temes tan diversos com els fons bibliogràfics i arxivístics de l’erudit Gabriel Llabrés, l’enderrocament de les murades, la Font de la Vila, el castell de Bellver, el Betlem tradicional mallorquí, el cardenal Despuig, l’Arxiduc o l’homenatge a l’arxiver P. de Montaner que es va jubilar l’any 2015.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.