Setmanari d'informació local - 138 anys

Quinze embarcacions vigilaran i controlaran el fondeig sobre posidònia

16099

El servei de control de fondeig i vigilància sobre posidònia a les Illes Balears es reforça amb vista als dos pròxims estius. L’Institut Balear de la Natura (IBANAT) destinarà 970.000 € entre 2018 i 2019 a un operatiu compost per quinze embarcacions que també assessoraran per al fondeig entre juny i setembre. Això suposarà cinc embarcacions i 185.000 € més, cada any, respecte del contracte de 2017, que ha estat un gran impuls per a la protecció de les praderies de posidònia i per a la conscienciació dels patrons i els ciutadans dels danys que produeixen les àncores a les praderies.

D’aquesta manera, s’amplien les zones de servei. Així, a Mallorca hi haurà cinc embarcacions ubicades a les badies de Pollença i Alcúdia, a les muntanyes d’Artà (part marina del lloc d’interès comunitari), a Cala Figuera (dins l’àmbit marí del paratge de la Serra de Tramuntana) i a l’arxipèlag de Cabrera (part nord del LIC), a més d’ampliar-se per les zones de la costa de Llevant, Portocolom i l’àrea marina del cap de Cala Figuera i la zona de Calvià.

A l’illa de Menorca dues embarcacions treballaran en les zones de s’Arenal de Son Saura i l’àrea marina del sud de Ciutadella, i s’ampliarà cap a la cala de Llucalari a Calescoves i a l’àrea marina de Punta Prima – illa de l’Aire.

A les Pitiüses, tres embarcacions treballaran a Eivissa en els límits del Parc Natural de Ses Salines cobrint l’àrea marina de Tagomago al nord d’Eivissa. Pel que fa a Formentera, on es concentra el nombre més elevat de fondejos, cinc barques cobriran Ses Salines d’Eivissa i Formentera, l’àrea marina de platja de Tramuntana i l’àrea marina de Cala Saona.

Altres zones quedaran vigilades per mitjans propis de l’IBANAT, amb dues barques a Eivissa i una a Menorca o amb acords amb altres administracions o responsables competents. En tot cas, es podran transportar les embarcacions de vigilància per donar servei a altres zones.

El nou contracte inclourà l’assessorament al fondeig per a embarcacions de grans eslores a zones arenoses (principalment a embarcacions d’entre 15 i 110 m), per tal d’evitar qualsevol afecció sobre la posidònia, així com informació i vigilància sobre altres aspectes de la normativa de parcs, dels llocs d’interès comunitari (LIC) o del Decret de posidònia una vegada que estigui vigent.

Així ho ha aprovat el darrer Consell d’Administració de l’any d’IBANAT, en el qual s’ha donat el sus a l’inici del nou contracte que es farà amb un procediment obert.

Cal recordar que l’estiu passat es varen assistir 6.678 embarcacions a les Illes Balears; 1.409 a Mallorca, 285 a Menorca i 4.984 a Eivissa i Formentera. A més, s’ha informat 5.000 embarcacions i s’han lliurat 45.000 fullets. També s’ha posat en marxa el protocol posidònia amb l’112 i la Central d’Incendis Forestals i s’han fet les reunions de coordinació amb els diferents organismes competents en la mar i altres representants implicats.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.