Setmanari d'informació local - 138 anys

Denuncien que la facultat d’Educació comenci el curs sense cap representant al Consell d’Estudiants

24285

Els graus d'Educació Infantil, Educació Primària, Educació Social i Pedagogia són els graus oferits per la UIB que s'emmarquen dins la Facultat d'Educació. Aquests estudis tenen fixada una representació de dos, quatre, dos i un representant, respectivament, al Consell d'Estudiants (CdE), el màxim òrgan de representació dels alumnes universitaris a les Illes Balears i amb un funcionament similar al de la democràcia parlamentària.

Així ho ha anunciat aquest divendres Estudiants en Xarxa qui ha denunciat que la facultat d’Educació ha començat el curs amb cap representant al Consell d’Estudiants de la UIB. En aquest sentit, han explicat que el passat mes de desembre de 2016, es produïren les darreres eleccions que fixaren la composició dels membres de la cambra. Els resultats dels graus de la branca d'Educació varen ser:

Educació Infantil (2):

1. Irene Fernández Silva (IDEES)

2. - Plaça vacant-

Educació Primària (4):

1. Sara Alves Durán. (Independent)

2. Francisco Cánovas de San Nicolás (Independent)

3. Vanesa Mesas Infantes (IDEES)

4. Sofía Blázquez Guzmán (IDEES)

Suplents:

1. Antoni Covas Muñoz (En Xarxa)

2. Marta Martínez Reus (En Xarxa)

Educació Social (2):

1. Pere Batle Pujol (IDEES)

2. Eva Morey López (IDEES)

Suplents:

1. Joan Serra Gomila (En Xarxa).

Pedagogia (1):

1. -Plaça vacant-

Des d’Estudiants en Xarxa han assenyalat que, en primer lloc, «hi un escàs nombre de candidatures pel que fa al grau d'Ed.Infantil, el qual comptà amb una sola candidata per a omplir les dues places vacants, la qual es proclamà electa d'acord amb l'article 34.2 de la normativa electoral de la UIB». En segon lloc, en el cas del gran de Pedagogia, no es presentà cap candidatura, han afegit.

Igualment, expliquen que «pel que fa a l'aritmètica dels resultats en relació a les candidatures col·lectives i individuals (independents), en primer lloc destaca el pes d'Iniciativa d'Estudiants d'Esquerres (IDEES), la marca blanca de les Joventuts Socialistes, amb cinc representants respecte del total de les set places electes». «En segon lloc, trobam les candidatures independents que omplen les altres dues places».

Per això, apunten, des del sindicat d’estudiants es demanen per què, si al curs 2016-2017 hi havia set representants electes d'educació al CdE, el curs 2018-2019 comença amb cap? En aquesta línia han apuntat que aquest fet es deu al fet que els esmentats representats han fet gala d'un absentisme injustificat al llarg de l'any i mig que ha transcorregut del present mandat. Aquest problema, si bé no és exclusiu dels portaveus dels estudiants d'Educació, és en aquesta facultat on es dona la situació més alarmant.

Per tal de resoldre aquest problema, han assenyalat, el ple del CdE aprovà, amb una majoria àmplia, l'aplicació del Règim de sancions per inassistència a reunions d'òrgans col·legiats (FOU 133 Ac.Norm. 3477). «Cal puntualitzar que els representants d'IDEES s'hi varen abstenir». Mitjançant aquesta normativa, el CdE va proposar a la Comissió Electoral de la UIB, la remoció de tots els membres amb una inassistència discontínua no justificada a més de quatre reunions d'un mateix any natural (art.3-b).

Entre les persones proposades per a la remoció hi figuraven els set representants pertanyents a la Facultat d'Educació: Sara Alves Durán (Ed. Primària) amb 6 faltes no justificades (FNJ); Pere Batle Pujol (Ed. Social) amb 6 FNJ; Sofía Blázquez Guzmán (Ed. Primària) amb 5 FNJ; Francisco Cánovas San Nicolás (Ed. Primària) amb 6 FNJ; Irene Fernández Silva (Ed. Infantil) amb 6 FNJ; Vanesa Mesas Infantes (Ed. Primària) amb 6 FNJ i Eva Morey López (Ed. Social) amb 6 FNJ. 

El passat 23 de març la Comissió Electoral de la UIB va iniciar el procés d’aplicació del règim sancionador d’acord amb la proposta del CdE. Aquest procediment es resolgué el 4 de juny, dia en el qual es comunicà el cessament de 18 representants per reiteració d'inassistència no justificada. Tots els representants d’educació foren expulsats del càrrec.

De llavors ençà fins a l’actualitat, la Facultat d’Educació no té representació al CdE. El període de substitució de les persones cessades no es resoldrà fins al mes d’octubre vinent, tal com ha comunicat el Vicerectorat d’Estudiants. A més a més, la falta de suplents provocarà que la representació dels graus d’educació a l’òrgan sigui molt escassa respecte d’una capacitat total de nou places.

Per aquest motiu, des d’Estudiants en Xarxa lamenten aquesta situació, «atès que la manca de representants afecta directament els estudiants i la qualitat dels seus estudis dificultant la canalització de propostes de millora, queixes, problemes que sorgeixen en el grau mateix.»

Per a Estudiants en Xarxa aquesta situació respon a «una praxi preelectoral irresponsable per part d'IDEES que, a les passades eleccions, amb la candidatura d'IDEES - Continuam Sumant (que agrupava independents afins) dugué a terme l’estratègia de captar el nombre més gran de candidats possible sense importar que no tenguessin el compromís d’exercir el càrrec de representació activament».

«És inevitable oblidar les gravacions filtrades de Deborah de Oliveira Xavier, qui, amb l’objectiu de captar representants, enviava missatges a estudiants dient «No has de fer res. Només venir un dia a votar (fent referència al dia de l'elecció de la Comissió Permanent del CdE) i si no pots, pots votar per correu». Aquestes són paraules textuals de la candidata a la presidència d’IDEES que exercí el càrrec fins el passat mes de novembre, que fou rellevada per moció de censura. 

«Des del nostre col·lectiu d’estudiants defensam una representació activa i compromesa amb les persones que representam», han explicat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.