Setmanari d'informació local - 138 anys

L'encesa de torres denunciarà aquest dissabte la situació que pateixen les dones refugiades

27003

L'encesa de torres pels drets humans denunciarà la violència contra les dones refugiades, segons el manifest consensuat en 2019 entre les institucions i entitats que col·laboren en la iniciativa, coordinada pel Consell de Mallorca, que aquest dissabte compleix la seva tercera edició amb el lema 'Talaies i talaiots de les Illes Balears. Un cant pels drets humans'.

Segons ha informat el Consell, actualment està confirmada la participació de 48 punts d'encesa a Mallorca, d'una quinzena de talaiots a Menorca, un punt d'encès a Eivissa (Torre del Carregador), un altre a Formentera i la participació de dues localitats al Nord d'Àfrica.

D'aquesta manera, a les 13.00 i a les 18.15 hores d'aquest dissabte les talaies i talaiots de les Balears i de les localitats com Ouedlaou, al Marroc, i Mahdia, a Tunísia, encendran fum i llums per a reivindicar solidaritat i respecte cap a les persones que s'han vist obligades a abandonar els seus països, així com per a reivindicar la conservació de les torres de defensa com a patrimoni arquitectònic, paisatgístic i cultural.

«Aquest 2019 hem volgut anar una mica més enllà de Mallorca i hem fet partícips de la iniciativa a la resta d'illes i també als països del Mediterrani on tenim projectes a través del Fons Mallorquí de Solidaritat», ha explicat la directora insular de Patrimoni, Kika Coll.

A Menorca, l'encesa es farà en els talaiots i està previst que participin entre 15 i 20 talaiots en la zona de Llevant, mentre que a Eivissa encendran en una de les torres pròximes a la platja d'en Bossa i Formentera participarà amb un acte en el molí pròxim a Sant Francesc.

Una altra de les novetats d'enguany és el Cant pels Drets Humans que se celebrarà durant l'acte d'encès que té com a himne la cançó de Lluís Llach, 'Viatje a Ítaca', amb la intenció de fer «un crit ben fort a favor dels drets humans», en paraules de Coll.

Així mateix, Pep Lluís Pol, que representa al grup de professors de l'Institut de Marratxí i de la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX que va iniciar aquest projecte fa tres anys ha assegurat estar «satisfet que el Consell hagi assumit la coordinació del projecte perquè a més es mantenen les mateixes reivindicacions del projecte».

A continuació, ha apuntat que el manifest que es llegirà en l'encesa fa un esment especial a «la doble dificultat i la doble condemna que suposa ser dona i refugiada». «A més de jugar-se la vida com els seus companys de viatge, les dones a vegades són sotmeses a vexacions i abusos de caràcter sexual o són captades per xarxes d'explotació i de tràfic de persones», ha lamentat.

Amnistia Internacional i el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació són altres dues col·laboracions destacades de l'encesa de torres, al costat d'ajuntaments i serveis d'emergències com el 112 i els Bombers de Mallorca.

En concret, l'encesa començarà a Sa Dragonera i el senyal es transmetrà en dos itineraris, cap al nord i cap al sud, que s'uneixen as Castell de Bellver, on s'ha situat històricament el cap de comandament.

Al Castell de Bellver hi haurà dos punts d'encesa, a la part alta de la Torre de l'Homenatge i a les terrasses, on Ramon Llull i la coral Ireneu Segarra interpretaran, al migdia, el Cant pels Drets Humans amb l'obra 'Viatge a Ítaca'.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.