Setmanari d'informació local - 138 anys

Podem exigeix al Govern poder decidir sobre l'ordenació turística de l'illa

Podem Mallorca ha exigit aquest dimarts poder decidir sobre l'ordenació turística de l'illa, després de criticar la possibilitat que Turisme del Govern pugui decidir unilateralment ampliar el percentatge dels hotels de l'illa un 15%.

Segons ha advertit la coordinadora de Podem Mallorca Aurora Ribot, «les competències en ordenació turística han de recaure en l'òrgan d'autogovern de l'illa, que és el Consell». A més, ha afegit, «el possible augment del 15% dels hotels que contempla el decret 08/2020 no és el model turístic que cerca Podem».

En aquest sentit, la formació ha recordat que inicialment el percentatge d'ampliació dels hotels permès des de fa uns anys era del 10% i que el decret 08/2020 va preveure, al principi, passar d'un augment del 10 al 15%. Per això, ha destacat, Podem va presentar esmenes perquè els òrgans competents en cada illa tenguessin capacitat de decidir en un ventall del 0 al 15%.

«Des de Podem no compartim el fet que es pugui ampliar al màxim, i a més, volem que sigui l'autoritat competent, en aquest cas el Consell de Mallorca, la que decideixi», ha explicat la també vicepresidenta del Consell, qui ha denunciat la discriminació que sofreix Mallorca cap a la capacitat de decisió sobre ordenació turística.

«Mallorca és l'única illa que no té encara aquestes competències. El Consell és qui ha de decidir sobre ordenació turística a l'illa. A més, és un acord pactat i present en els Acords de Raixa i s'ha de fer ja», ha explicat Ribot.

Places turístiques

Podem Mallorca ha avisat, a més, sobre l'augment de places turístiques encobertes. «En un inici, els menors de 12 anys no computaven com a plaça turística. Ara, amb el decret es pretén ampliar fins als 15 anys d'edat. Si aquesta mesura no és transitòria, fins al 31 de desembre de 2021 com proposa Podem, es convertirà en un augment encobert de places que aquest partit ja ha rebutjat», ha explicat Ribot.

Per molt que el turisme sigui la principal activitat econòmica de les Balears, cada illa presenta una realitat diferent que s'ha de tenir en compte. «És necessari donar impuls a l'economia de Mallorca, però ha de ser el Consell qui decideixi quan i de quina manera», ha assenyalat la coordinadora de Podem a l'illa, perquè «el seu model econòmic no pot ser aquell model fràgil que depèn completament de factors externs. El canvi de model és un canvi lent, progressiu, però necessari».

En aquesta línia, Ribot ha explicat que «el camí que ha de seguir el model econòmic de Mallorca és el de la diversificació. Ha d'apostar per altres sectors generadors de llocs de treball com el primari, tecnològic o la transició energètica per a reconstruir l'economia, tan perjudicada per la pandèmia, i poder sortir així del monocultiu turístic, deixant de costat, a més, els combustibles fòssils».

«Hem de ser capaços de caminar cap a un horitzó més sostenible on la transició energètica i la cura del medi ambient constitueixin elements transversals a totes les polítiques, tal com indica la Comissió Europea», ha conclòs.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.