Setmanari d'informació local - 138 anys

Flassaders acull la mostra 'Engranatges de la indústria turística a l'arxiu Planas: Dona, treball i Memòria'

La regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas, ha presentat aquest divendres l'exposició 'Engranatges de l'indústria turística a l'arxiu Planas: Dona, treball i memòria', que es podrà visitar en el centre social Flassaders des d'aquesta jornada i fins al pròxim 25 d'octubre.

Segons ha informat l'Ajuntament de Palma en una nota de premsa, es tracta d'una acció emmarcada en el Pla d'Igualtat de Gènere 2017-2021 del Consistori i que proposa una lectura més oberta i inclusiva de l'expansió econòmica, posant el focus en les dones que van contribuir de manera invisible a la indústria turística.

En aquesta línia, han explicat des de Cort, l'exposició mostra una breu selecció de material, que procedeix de l'Arxiu Planas, amb la finalitat de proposar al visitant la creació d'un relat nou a partir de la juxtaposició d'imatges i objectes fotogràfics.

Per a la regidora Sonia Vivas «aquesta mostra serveix per a fer valdre el treball de les dones com a motor turístic de les Illes i, concretament, de la ciutat de Palma. Dones enfosquides i no nomenades que han de ser rescatades de la memòria col·lectiva».

Per part seva, la directora del Centre de Recerca i cultura contemporània Casa Planas, Marina Planas s'ha mostrat «molt satisfeta» d'aquest projecte.

«Crec que és molt important per a mostrar la cara amagada de la història recent de Palma i del turisme de les Illes. L'arxiu és un oceà per a descobrir i, és a través d'aquests petits enfocaments, que es desperten noves lectures i prenem més consciència de tots els agents que van participar en la construcció de la imatge de la ciutat que avui coneixem», ha assegurat Planas.

La mostra

Pel que fa a la mostra, l'Ajuntament de Palma ha donat a conèixer que estarà comissariada per la promotora cultural Alelí Mirelman, i es complementarà amb el projecte 'Incloure, sediment i memòria', que ha estat dut a terme pel col·lectiu sa Galania, com a resultat del programa de residència de recerca artística 'Art Investigation Programme', que es va fer durant la tardor 2019 a casa Planas.

El col·lectiu sa Galania va desenvolupar amb la col·laboració de diverses veïnes de Palma una recopilació de memòria oral. Els testimoniatges de dones residents en es Fortí, els ha permès rescatar la memòria migrant i treballadora dels anys 60, 70 i 80 a l'illa.

A més, durant una fase posterior, ja en la 'nova normalitat' s'han incorporat a la compilació testimoniatges de dones residents a Son Roca, els qui han parlat amb «orgull» de la vida construïda en el barri, i de com treballen dia a dia per a mantenir el teixit comunitari.

En aquest sentit, han posat l'accent, es tracta d'una conversa, en format d'una producció audiovisual, l'origen de la qual resideix en els testimoniatges de les veïnes de es Fortí, permetent així, per tant, connectar la memòria treballadora de dones de diferents districtes de la ciutat, generacions i vivències.

Amb tot, han conclòs, aquest projecte de recerca artística i la informació que ha resultat de les visites a l'arxiu amb les protagonistes del projecte han donat com a resultat la mostra, que s'exposa a Flassaders i que està comissariada per la promotora cultural Alelí Mirelman.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.