Setmanari d'informació local - 138 anys

Igualtat de gènere: un desafiament a superar des de l'educació i la participació

La igualtat de gènere és un principi bàsic de convivència, sense importar el gènere de l'individu. El paper de la dona continua infravalorat, pel que resulta imprescindible prendre consciència d'aquesta realitat i erradicar, definitivament, tota mena de conducta sexista. Unir-se a aquesta missió des de l'educació i la participació activa, és alçar la bandera de l'equitat i la fraternitat entre tots els éssers humans, aconseguint la plena autonomia de les dones i la igualtat entre gèneres.

La lluita per la igualtat de gènere en la societat actual

Concebre la igualtat de gènere com el dret bàsic i fonamental a ser tractat en condicions d'equitat, resulta fonamental per a la construcció d'un món pròsper i just. Estem parlant d'un principi constitucional en el qual s'estableix que tant homes com dones són iguals davant la llei: iguals en drets i obligacions, cosa que no sempre és realitat.

No obstant això, malgrat els avenços aconseguits en aquesta temàtica, encara queda molt per fer. La realitat ofereix mostres permanents de la discriminació i desvalorització de la dona en gairebé tots els ordres de la vida.

En el polític, en l'econòmic, en el laboral i fins i tot en l'esfera privada, la dona segueix lluitant per accedir a les mateixes oportunitats i beneficis amb què compten els homes.
Els empresaris, conscients d'aquesta problemàtica, propicien condicions de treball més equitatives i aposten per la diversitat de les seves plantilles de treball, col·laborant en aquesta gestió universal cap a la igualtat social.

Moltes agrupacions socials i estudiantils se sumen a la causa, mitjançant manifestacions públiques i campanyes de difusió en xarxes socials.

La igualtat de gènere significa un món just, en el qual nenes i dones puguin accedir a les mateixes oportunitats pel que fa a educació, salut, identitat, participació política i treball, sense ser agredides ni subestimades.

Resulta imprescindible prendre consciència davant els creixents casos de femicidis que ocupen els titulars dels principals mitjans de comunicació. La violència física i les agressions sexuals no cessen, i resulta inadmissible mirar cap a un altre costat i deixar que les coses continuïn d'aquesta manera.

La desigualtat de gènere no al·ludeix només a les dones, sinó també als homes i els nens, i demana la participació activa de tots dos sexes per avançar cap a la justícia i la igualtat.

El camí cap a una cultura basada en el respecte i la igualtat

La desigualtat és una problemàtica que encara persisteix i és fonamental prendre consciència sobre això i plantejar-nos com posar el nostre granet de sorra per contribuir a la seva resolució.

El respecte i la consideració pel proïsme, comencen a casa. És a la mateixa llar des d'on hem de començar per inculcar als nostres fills el respecte i la inclusió a través de l'educació. Fomentar el desenvolupament de relacions respectuoses, mancats de tota mena de prejudici o distinció per qüestions de gènere, és l'exemple per donar als nens i sembrar la llavor per a un futur millor.

En l'àmbit educatiu és necessari reforçar les iniciatives destinades a fomentar la igualtat, amb jocs inclusius i formacions teòriques específiques que han de portar implícita l'ensenyament sobre la importància de compartir tasques i activitats, sense importar el gènere del company. Resulta essencial que els professors i les famílies actuen com un, per trencar aquests estereotips i potenciar la igualtat de gènere total, ja sigui en l'àmbit escolar, com en la societat en el seu conjunt.

Si bé hi ha diferències fisiològiques i mentals inherents a cada gènere, això no constitueix argument vàlid per mantenir conductes sexistes i discriminatòries d'abans.

La millor manera de promoure la igualtat entre homes i dones, fins a erradicar les diferenciacions, desvaloritzacions i, sobretot, els comportaments violents, es basa fonamentalment a participar-hi.

A més de fomentar des dels mateixos llars la convivència respectuosa i igualitària, cal participar de les accions socials a favor de la igualtat de gènere i formar-se en aquesta temàtica.

Hi ha cursos homologats que permeten disposar d'una capacitació com a Tècnic Superior en Igualtat de Gènere, que obre un ventall de possibilitats per a contribuir activament en la creació i manteniment d'una cultura justa, perquè s'impulsi activament la promoció de la igualtat entre homes i dones.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.