Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys

La badia, un estiu més, saturada d’embarcacions

La situació es repeteix des de fa dècades i encara no s’ha aplicat el Pla que limitaria a 45 el nombre màxim de barques fondejades

Una vista parcial de la badia aquesta setmana, des del camí del far de Muleta. Cada dia hi ha més d’un centenar de vaixells i barques.

Els usuaris de les platges del Port estan molestos per la gran quantitat d’embarcacions de tota mena que romanen fondejades al mirall d’aigua de la badia de Sóller. Molts atribueixen a aquesta gran quantitat d’embarcacions, entre altres possibles causes, la mala qualitat de les aigües que aquest estiu ja s’ha fet notar al Port de Sóller i es pregunten quan serà que l’administració competent posi un límit a aquesta manera de recalar.


La regulació del fondeig a la badia de Sóller ha estat reivindicada per veïnats i pel mateix Ajuntament des de fa dècades i també de forma repetida per entitats ecologistes com el GOB i Amics de la Terra, especialment pel que fa al seu impacte sobre la posidònia que encara queda a aquest port natural. Des del control que abans de la pandèmia va fer l’ara desapareguda Conselleria de Medi Ambient sobre els fondejos que afectaven la posidònia, no hi ha hagut cap mena de vigilància i alguns dies d’aquest estiu es poden comptar més d’un centenar d’embarcacions fondejades, que se sumen al gran nombre de vaixells de tota mena que estan amarrats als molls.


El fet és que Ports IB, organisme competent sobre aquestes aigües, va anunciar l’any passat a través del seu Pla General que limitaria el fondeig al Port de Sóller a un màxim de 45 embarcacions, menys de la meitat de les que hi ha actualment. Aquesta limitació s’havia d’articular a través de la creació d’un camp de boies ecològic per preservar la posidònia. El projecte va ser aprovat per la Comissió Balear de Medi Ambient i aquest camp de boies estaria regulat i vigilat per l’administració autonòmica. Però l’aplicació d’aquest Pla General és un full de ruta que, segons explicà en el seu moment Ports IB, no es desplegarà totalment fins a l’any 2033, mentre que els fondejos no deixen d’augmentar cada estiu. La planificació de Ports IB, l’aplicació de la qual podria trigar encara anys, o fins i tot no arribar a aplicar-se mai, preveu instal·lar a la badia una única boia per al fondeig de iots d’entre 15 i 20 metres d’eslora. De mida mitjana (de 12 a 15 metres d’eslora ) en cabrien deu, a més de quinze vaixells d’entre 8 i 12 metres i fins a 19 més petits.


La saturació d’embarcacions fondejades suposa, per a molts, una mala imatge per al Port i està molt estesa la idea que contribueix a la mala qualitat de l’aigua.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.