Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys
Sóller » Local camins públics

Els camins amb expedient d'investigació es protegiran

Ll.G.

L'Ajuntament de Sóller protegirà temporalment tots els camins que no s'han inclòs en el catàleg de camins públics però que tampoc no considera encara «privats» ja que subsisteixen dubtes sobre la seva titularitat. La comissió de Patrimoni va tractar dijous aquest tema i l'oposició va votar a favor de la proposta d'acord que dimarts s'elevarà a Ple per la qual cosa es preveu unanimitat.

Sóller » Local Barranc de BiniaraixSerra de tramuntanacamins públics

El catàleg de camins públics s'aprovarà excloent només els "conflictius"

Ll.G.

L'equip de govern de Sóller ha decidit dur a aprovació definitiva el catàleg de camins públics després de més de 6 anys des de la seva elaboració per part del Consell de Mallorca i de la paralització l'expedient a finals de l'anterior legislatura, pel desacord existent en el pacte PSOE-Entesa-Progressistes.

Després que dies enrere l'Associació Hotelera de Sóller remetés una carta al batle, Carlos Simarro (PP) recordant la seva «obligació» d'incorporar la xarxa de camins públics de titularitat municipal a l'inventari, el regidor de Patrimoni, Joan Ruiz, va afirmar ahir que ja s'havia ordenat als tècnics que reobrissin el procés per convertir el catàleg en «definitiu»

Sóller » Local camins públics

Bernat vol incorporar els 81 camins públics al catàleg de bens municipals

Ll.G.

El batle i regidor de Patrimoni, Guillem Bernat, té la intenció d'impulsar aviat la incorporació dels 81 camins públics que, segons el Consell, té el terme de Sóller, a les Normes Subsidiàries del municipi i al corresponent catàleg de Bens Municipals. Aquest tràmit —que va quedar ajornat sine die després que l'Ajuntament rebés el catàleg de mans del Consell de Mallorca el mes d'octubre de l'any passat— és de gran importància per preservar el seu ús viari segons recomana el propi estudi del Consell.

Sóller » Local camins públics

Camins públics: l'assignatura pendent dels Ajuntaments, segons el sector especialitzat

Ll.G.

L'any 2002 l'Ajuntament anuncià que faria una aposta pe l'anomenat «senderisme» una modalitat turística que utilitza com a recurs diversos tipus de camins rurals i de muntanya, practicada generalment per clients de mig-alt poder adquisitiu i amants de la natura. Tres anys després el nou equip de Govern segueix promocionant a través del Pla d'Excel.lència aquest producte, assistint a fires especialitzades i editant guies amb difernts propostes per als caminants. Però, segons un dels col.lectius més directament relacionats amb aquest tipus de turisme, els guies especialitzats en camins de muntanya, els esforços dels Ajuntaments de Sóller i Fornalutx no són en absolut suficents i fins i tot consideren que aquesta oferta turística feta des de les institucions muncipals és pot considerar «publicitat enganyosa», que decepciona els clients que «es senten estafats». El principal motiu és, segons aquests especialistes (a Sóller hi ha unes 9 persones que treballen en aquest camp que mouen mil.lers de turistes cada any) és que els Ajuntaments no es preocupen per garantir la utilització del recurs en condicioons òptimes: camins que figuren a les guies oficials estan bruts, abandonats, sense senyalitzar, amb conflictes sobre la titularitat no resolts o, el que és pitjor, tancats, sense que l'autoritat teòricament titular actui d'ofici i de forma immediata en aquests casos per restablir la legalitat. Els especialistes destaquen la feina feta pel Consell de Mallorca i per molts voluntaris, o per ells mateixos, per mantenir aquest important recurs en condicions òptimes i avisen que altres localitats de Mallorca, molt menys competitives en aquest camp, com és el cas de Calvià, passant per davant els polítics de la Vall sense que aquests se n'adonin.

Sóller » Comarca camins públics

L'Ajuntament de Fornalutx envesteix la neteja dels camins públics

Ll.G.

L'Ajuntament de Fornalutx ha iniciat una forta campanya de neteja dels camins veïnals i públics del terme, alguns del ,quals estaven coberts de vegetació en els seus trams empedrats i amb les voreres completament cobertes als camins asfaltats. El primer camí que ha rebut l'atenció de l'Ajuntament ha estat el Camí Vell de Sa Comuna,. en el tram entre el poble i el creuer de la Carretera Nova. Dues persones treballen de forma intensiva en la neteja de les voreres i en la recuperació de les travesses algunes de les quals eren totalment intransitables. El batle de Fornalutx, Joan Albertí, ha assegurat que malgrat no haver-hi una partida específica per a aquesta finalitat s'ha començat a fer a compte de les despeses ordinàries ja que era de la màxima urgència.

Sóller » Local Camí de Castellócamins públics

Un tram de l'històric camí de Castelló, destruit per una pista

Ll.G.

Un centenar de metres del camí històric de Castelló han estat arrasats per una palera amb la finalitat de fer un accés per vehicles fins a un olivar proper. Es dona la circumstància que aquest és un dels camins públics de Sóller en el qual s'hi han invertit més doblers públics en la seva rehabilitació i conservació. Dilluns dia 5 tècnics del Consell de Mallorca inspeccionaren la zona i comprovaren que s'havia construït una pista sobre part del camí públic la qual cosa va ser posada immediatament en coneixement de la regidoria de patrimoni de l'Ajuntament de Sóller. El mateix dilluns els zeladors municipals inspeccionaren l'obra pressumptament il.legal a fi de redactar el corresponent informe.

Sóller » Local camins públics

100 voluntaris del GEM netejaren els camins de Na Martorella i Sa Comuna

Ll.G.

El passat diumenge dia 10 va tenir lloc neteja de dos camins del terme de Fornalutx que es trobaven en mal estat. Es tracte dels camins de Na Martorella, també conegut com camí des Portell de Sa Costa, i del camí vell de Sa Comuna. La neteja havia estat organitzada pel GEM en el marc de les actuacions anuals als camins públics de muntanya que des de fa sis anys duu a terme aquesta organització. La diada comptà amb la participació activa de 100 voluntaris i la col.laboració del Fodesma, que hi envià dues brigades, i de l'Ajuntament de Fornalutx.

Sóller » Local camins públics

L'estat d'alguns camins públics no pot esperar l'arribada de les ajudes

Ll.G.

El greu estat en que es troben alguns camins públics de Sóller per l'efecte de les tempestes de l'11 de novembre no podrà esperar l'arribada de les primeres ajudes econòmiques aprovades pel Govern i pel CIM. En el cas concret de Sóller hi ha alguns camins que es troben en una greu situació que complica la vida a veïnats i usuaris i que representa un perill per a tots els qui hi passen a peu o en cotxe. Dos casos ben concrets són els grans esboldrecs a vorera de torrent que es poden veure al camí de Biniaraix i al camí de Sa Torrentera, sobretot si es té en compte que ambdues vies enregistren un trànsit bastant elevat. En cas de que l'estat de que aquests camins empitjori l'Ajuntament es veurà obligat a reparar-los d'urgència sense esperar l'arribada dels ajuts econòmics ja que formen part important de la xarxa circulatòria dels voltants del nucli urbà.

Sóller » Local camins públics

Negocien l'obertura d'alguns camins públics tancats

M. A. Canals

L'Ajuntament i alguns dels futurs membres de l'associació d'usuaris dels camins de muntanya es troben negociant amb els respectius propietaris la possible obertura d'alguns camins que actualment romanen tancats. Segons el regidor Guillem Bernat, la intenció és arribar a un acord amistós amb ells per tal d'evitar problemes posteriors i per aquests motius va refusar anunciar de quins camins es tracta. El que si va assegurar és que l'Ajuntament compta amb documentació suficient que acredita que els esmentats quatre camins són de titularitat pública i per tant haurien d'estar oberts.

Sóller » Local camins públics

Més de 100 voluntaris netejen camins públics de la Vall

Ll.G.

Un centenar llarg de persones participà diumenge passat en una jornada de neteja de camins públics organitzada pel Grup Excursionista de Mallorca (GEM), amb el suport del Consell Insular (FODESMA) i dels Ajuntaments de Sóller i Fornalutx. A més de voluntaris i membres del GEM i de l'Associació per a la Defensa dels Camins de Muntanya, col.laboraren en la diada el Grup Escolta —Capità Angelats— de Sóller, les Assamblees Verdes de Sóller i Fornalutx i la Fundació Deixalles Sóller. Els camins que foren netejats varen ser el de la Costa d'en Flassada, el vell de Fornalutx al Port per Sa Figuera i el de la Costa d'en Nicó. Alguns trams d'aquests antics camins estaven totalment coberts d'arbres i de vegetació de tal forma que es pot dir que havien —desaparegut—. Els trams netejats es poden recòrrer ara sense cap problema tot i que segons un dels organitzadors, Gabriel Ordines, es fa necessari un manteniment important. En la neteja hi varen col.laborar també membres de les brigades forestals del Consell i de les brigades d'obres de Sóller i Fornalutx que anaren recollint els munts de llenya i brancam que els voluntaris transportaven a peu des dels camins fins a les carreteres principals. Tot aquest material va ser transportat a la Figuera on serà convertit en compostatge.