Setmanari d'informació local - 138 anys

Qui som

Setmanari Sóller és un periòdic setmanal d'informació general fundat a Sóller el mes de juliol de l'any 1885 per Joan Marquès Arbona. El setmanari ha tengut, al llarg dels seus 127 anys d'història, tres èpoques. La primera (juliol 1885-desembre de 1889) finalitzà quan se'n suspengué temporalment la publicació per millorar la impressió. La segona (setembre de 1891-desembre de 1972) va ser continuada fins que la publicació fou adquirida per Pere A. Serra Bauzà. Fins aquell moment el Sóller s'elaborava completament a la ciutat i s'imprimia a la impremta Marquès, propietat de la família fundadora. La tercera època s'inicià el desembre de l'any 1972 baix la gerència de Manuel Picó i es va obrir una redacció a Palma. A partir de gener de l'any 1996 el Grup Serra subscriu un acord amb Sóller Publicacions S.L. que es fa càrrec des d'aquell moment de la redacció i explotació comercial del setmanari, encara que amb tota la infrastructura informàtica i tècnica del Grup Serra, propietària de la capçalera. Des del mes de gener del 2013 la redacció i administració tornen a dependre de l'editora del setmanari, Ediciones Jemma S.L. (Grup Serra).

Des dels seus inicis el setmanari Sóller, actualment degà de la premsa forana de Mallorca, ofereix informació de Sóller i dels altres municipis de la comarca (Deià, Fornalutx i Escorca), amb una especial atenció envers la cultura. La seva secció literària "De l'agre de la Terra" (1907-1937) va ser durant l'època un dels principals mitjans d'expressió dels escriptors i poetes mallorquins en llengua catalana. Cal destacar també el paper del Sóller en el manteniment de les relacions entre la Vall i els sollerics que havien emigrat a França o a Amèrica. La llengua catalana sempre hi ha estat present i actualment es publica integrament en català.

N'han estat directors Joan Marquès Arbona (1855-1955), Miquel Marquès Coll (1955-1992), Andreu Vivas Muñoz (1996-2004) Lluc Garcia Socias (2004-2020). Actualment la directora és Francesca Marí Suñer (2020-).

El setmanari sempre s'havia publicat en dissabte. El mes d’agost de 2020 canvià la data de publicació als divendres amb una mitjana de 40 pàgines setmanals, totes elles en color. Conincidint amb les principals festes locals s'editen numeros extraordinaris amb una mitja de més de 100 pàgines. Les seves seccions són: Local, Societat i Cultura, Opinió, Emprentes, Converses i Esports. Compta amb un gran nombre de col·laboradors (més de 40). Els columnistes actuals són: Toni Oliver (Esports), Pedro Andreo, Pep Bauçà, Joan Bernat, Joan A. Castanyer, Xesca Castanyer, Toni Celià, Joan Ll.Colom, Juan A. Fernández, Marina Ferrà, Miquel Ferrà, Pere Frontera, Fredy Mainzer, Josep A. Morell, Miquel Mulet, Miquel Nadal, Jaume Oliver, Antoni Quetglas, Jeroni Rullan, Toni Rullan, José A.Sarrià i Agustí Serra.

Staff

Directora:

Francesca Marí

Consell de direcció:

Ramon Colom, Lluc Garcia, Mar Puigserver i Andreu Vivas

Redacció:

Aina Borràs, Irene Cabrer, Miquel Àngel Canals i Isabel Medina
Fotografia: Jaume Quirós
Metereologia: Ramon Coll i Joan Puigserver
Il·lustracions: Marcelo Pinto
Publicitat: Isabel Medina i Carla Vivas