Setmanari d'informació local - 138 anys

'Al Far!', la cançó-denúncia de l'estiu

La plataforma 'Salvem Portocolom' ha publicat una versió de la cançó del grup Manel –originalment titulada Al Mar!– i que ells han anomenat 'Al Far!'. Tot plegat, per conscienciar de la necessitat que el far de Portocolom «continuï essent públic i estigui obert, que l’edificació sigui degudament conservada i protegida en l'aspecte arquitectònic actual, i que faci un servei social i ciutadà».

El far és l’edifici més emblemàtic del paisatge urbà i marítim de Portocolom. Es tracta d’una construcció de gran bellesa situada en un punt clau del port, sa punta de ses Crestes. El seu valor patrimonial, arquitectònic, cultural i natural està molt per damunt de càlculs monetaris.

Segons 'Salvem Portocolom' «hi ha coses que no tenen preu». Després de 152 anys d’història, el far és un símbol fixat a la retina de residents, estiuejants i visitants del poble. «El nom i la imatge de Portocolom van lligats al seu far. Des de molts de llocs del poble es veu el far i aquesta és la fotografia que no es pot alterar», expliquen.

La tecnologia ha transformat l’ofici de faroner i els fars s’encenen i s’apaguen mitjançant sistemes automàtics. El far de Portocolom, emperò, «és alguna cosa més que un instrument d’orientació i seguretat nàutiques», asseguren. Per això, afirmen, «no és admissible que es privatitzi i es converteixi en un hotel per a uns pocs privilegiats».

El far de Portocolom està en bon estat de conservació i actualment és habitat per una família de faroners, que s’encarrega del manteniment i també d’altres fars. Des de la plataforma creuen que si en el futur ja no ha de ser així, és el moment per avançar i fer-lo «encara més públic». Recorden que l’Autoritat Portuària «té molts de recursos» i aposten perquè «si en necessita més que gestioni millor el seu pressupost, però que no entregui el far al millor postor».

«Fa molts d’anys que es parla de la necessitat de fer més accessible el far, i que estigui obert per ser visitat, però mantenint la seva vocació pública, mai privatitzant-lo i fent-lo exclusiu perquè els gaudeixin un pocs. Molts de llocs costaners ja han estat víctimes d’excessos i errors passats. Cal preservar el far de Portocolom. Per això volem el far públic i obert a tothom!», sentencien.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.