Setmanari d'informació local - 138 anys

El PI demanarà al Parlament que l'Estat compensi Eivissa per la pèrdua del dret d'ús de Ses Salines

1132

El grup parlamentari del Pi-Proposta per les Illes ha registrat una Proposició no de Llei que reclama compensar els eivissencs per la pèrdua de l'ús i gaudi de ses Salines després de l’aprovació del Decret de Nova Planta.

El proper mes de novembre farà 300 anys de l'aprovació dels anomenats Decrets de Nova Planta del Regne de Mallorca. Una de les conseqüències que patiren les illes d´Eivissa i Formentera amb l’entrada en vigor d’aquest document va ser la pèrdua de les institucions d'augovern així com alguns drets i costums. N'és un exemple l'ús i gaudi de ses Salines, que els eivissencs tenien des del segle XIII, i que les lleis de Felip V els prengueren. Una situació que mai ha estat revertida ni compensada.

Per aquest motiu, el grup parlamentari del PI ha registrat una Proposició no de Llei que demana instar el govern d’Espanya a cercar la fórmula legal i financera que permeti compensar aquesta injustícia històrica.

Així mateix, el Pi recorda l’existència de les anomenades «Carga de justícia», un tipus de pensió aprovada per les Corts l’any 1.837 pagada de forma esporàdica. En aquest sentit, i com a primera mesura per equilibrar les pèrdues, el partit proposa que l’Estat actualitzi i aboni al Consell d’Eivissa aquestes pensions pendents.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.