Setmanari d'informació local - 138 anys

Multitudinari i emotiu homenatge a Darder, Mateu, Jaume i Ques

Una sala del Castell de Bellver durà, a partir d'ara, el nom d'Alexandre Jaume i Rosselló

2034
El nét d’Alexandre Jaume, Andreu Jaume, ha era l’encarregat de llegir el manifest. | db

El Mur de la Memòria ha acollit aquest diumenge l’acte unitari en record dels batles Emili Darder i Antoni Mateu, el diputat Alexandre Jaume i l’empresari Antoni Maria Ques, que foren afusellats el 24 de febrer de 1937 pel règim franquista. Després de quatre anys d’absència, l’Ajuntament s’ha sumat a l’acte organitzant-lo de forma conjunta amb la Comissió 24 de febrer.

Durant l'acte, el batle de Palma, Jose Hila, anunciava que la Sala VII situada a la planta noble del Castell de Bellver passarà a dir-se Sala Alexandre Jaume i Rosselló. D’aquesta manera, es ret homenatge a la persona que va aconseguir la cessió de Bellver per part del Govern de la República a l’Ajuntament de Palma.

Maria Antònia Oliver, presidenta de Memòria de Mallorca, era la conductora de l’acte unitari, el nét d’Alexandre Jaume, Andreu Jaume, l’encarregat de llegir el manifest i Biel Majoral i el seu fill interpretaven cançons republicanes. Maria Antònia Mateu, néta d’Antoni Mateu; l’historiador Antoni Marimon, en representació de la família d’Emili Darder, i Antoni Ques, nebot i fillol d’Antoni Maria Ques també han tingut paraules de record. D’aquesta manera, les quatre famílies han homenatjat als seus avantpassats. El tinent de batle i regidor de l’Ajuntament d’Inca, institució que per primera vegada se sumava a l’acte, Antoni Rodríguez, també ha tingut paraules per al batle d’Inca que fou afusellat aquell 24 de febrer de 1937.

Un exemple
Hila ha destacat el fet que l’Ajuntament tornés a estar present a l’acte. «Mai no s’hauria d’haver deixat de venir», ha dit el batle. «Hem de recordar a Darder, Jaume, Ques i Mateu per com i per què varen morir, però també per què varen viure i quina va ser la seva obra com a servidors públics. Són un exemple a seguir», en paraules d’Hila. Segons el batle, «per aquest ajuntament, la lluita per la memòria històrica és molt important, volem estar al costat d’aquelles persones que cada dia lluiten per conservar-la».

L’acte ha acabat amb l’ofrena floral. El batle, el tinent de batle de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne, Antoni Noguera, i la tinent de batle de Funció Pública i Govern Interior, Aurora Jhardi, han dipositat un ram de flors al Mur de la Memòria en representació de l’Ajuntament de Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.