Setmanari d'informació local - 138 anys

Barceló i Romeva confirmen els interessos comuns entre les Balears i el Principat

2252

El vicepresident del Govern, Biel Barceló, ha reiterat aquest dilluns l'oferta de la presidenta Francina Armengol a la Generalitat de fer de pont amb el pròxim Govern central: «A tots ens interessa una sortida dialogada des del punt de vista democràtic».

Barceló ho ha declarat després de reunir-se aquest dilluns a la Casa dels Canonges amb el conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat, Raül Romeva, que ha recordat que és la primera trobada oficial entre els dos nous executius.

Romeva ha agraït l'oferta de pont del Govern i ha insistit que la voluntat de diàleg de la Generalitat és permanent: «Ningú ens guanyarà en voluntat de diàleg i d'entesa», però ha afirmat que a l'altre costat de la taula no hi hagi ningú per discutir.

Preguntat per la reunió que mantindran dimarts Puigdemont i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, el conseller ha dit que «la disponibilitat del Govern català de parlar amb tots ha estat sempre clara i present, i qualsevol que vulgui seure a la taula a negociar ens trobarà».

Millor finançament

El vicepresident ha dit que en la reunió han tractat el tema del sistema de finançament, un problema greu per a Balears, que veu ofegats els seus serveis públics --educació, salut i serveis socials--, pel que considera «absolutament indispensable» que s'arregli, ha explicat.

«Defensem que els recursos de què disposem els puguem disposar nosaltres, i no anar demanant i donant les gràcies perquè et deixen, a través del FLA, uns recursos que s'han tret primer dels ciutadans», segons Barceló, i ha criticat la falta d'interlocutors a l'Estat perquè no hi ha nou Govern.

Demanat per si vol que Catalunya lideri aquesta reclamació, Barceló ha apuntat que hi ha qüestions en què Catalunya i Balears tindran interessos comuns com la reforma del sistema de finançament, si bé ha exposat que el seu govern està buscant aliats també amb altres comunitats, com la Valenciana, per evitar «ser espoliats com fins ara».

Romeva, a preguntes dels periodistes sobre si Catalunya advoca per fer un front comú amb altres comunitats, ha evitat posicionar-se i ha dit que l'abordarà el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, amb qui preveu reunir-se.

Transparència, euroregió i espai regular

La reunió ha tractat tres temes comuns: la transparència, posant la institució al servei del ciutadà amb dades obertes; la gestió de projectes de dimensió europea a través de l'Euroregió i els espais de cooperació com turisme, energies i infraestructures, i la conformació d'un espai d'entesa regular entre dos governs.
Romeva ha dit que el preocupa especialment la creació d'aquest espai, ja que Catalunya i Balears tenen «molts aspectes compartits i han de mantenir una relació de fluïdesa, diàleg i comunicació constant», a més de recordar que comparteixen una història molt llarga i fructífera que volen continuar amb una nova dimensió governamental.

Suport a Exteriors

Biel Barceló ha donat suport a la conselleria que lidera Romeva qualificant d'«ingerència» del Govern central la seva impugnació davant del Tribunal Constitucional (TC), i ha recordat que Balears també realitza acció exterior.
Aquesta reunió s'ha produït hores abans que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, assisteixi a la recepció de la Fundació Toni Catany amb motiu d'una exposició del fotògraf mallorquí mort a Barcelona el 2013, que s'inaugura a La Pedrera i en la qual assistirà Armengol.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.