Setmanari d'informació local - 138 anys

Zayas: «L'exercici de l'Autodeterminació contribueix a la Pau internacional»

2264

Alfred-Maurice de Zayas, va pronunciar la seva conferència 'El desenvolupament progressiu del Dret Internacional: la realització del dret a l'autodeterminació com a estratègia per al manteniment de la pau' com a cloenda del simposi organitzat conjuntament pel Cercle Mallorquí de Negocis i el Grup de Recerca Ciutadania Cultural de la UIB aquest passat divendres a la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma.

Alfred-Maurice de Zayas, nord-americà i resident a Ginebra. Relator Especial de l'ONU, Expert Independent, de l'Oficina de l'Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Drets Humans, de Ginebra.

Zayas encetà la seva intervenció lamentant que «massa vegades s'ha ignorat el dret a l'Autodeterminació» i afegí que aquest és «molt més que un dret, perquè surt a la Declaració de les Nacions Unides» i recordà que «la base dels nous estats membres és l'autodeterminació».

Zayas explicà que «l'octubre de 2014 vaig presentar un informe com a relator de Nacions Unides, dedicat al dret a l'Autodeterminació i aquest informe demostra que l'exercici del dret a l'Autodeterminació té una dimensió nacional i una d'internacional i que l'exercici de l'Autodeterminació contribueix a la pau internacional».

Zayas explicà que algunes de les recomanacions que conté l'informe són:

  • «El dret a l'autodeterminació no s'extingeix al llarg del temps».

  • «No es pot fer servir la 'integritat territorial' com a excusa per combatre el dret a l'autodeterminació».

  • «Fer guerra per impedir el dret a l'autodeterminació és irracional».

  • «En el dret internacional hi ha precedents de la posada en pràctica del dret a l'autodeterminació».

  • «La secessió pressuposa la creació d'un Estat que sigui funcional».

  • «Els requisits per a crear un nou Estat són els acordats a la cimera de Montevideo: tenir població permanent, un territori definit, un Govern i capacitat de relacionar-se amb els altres estats».

A mode de conclusió, Alfred-Maurice de Zayas, expliocà que «el principi d'integritat nacional no té rang superior al dret a l'Autodeterminació».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.