Setmanari d'informació local - 138 anys

La Llei de Normalització Lingüística torna a unir la societat illenca

2950
Els representats polítics i institucionals durant l’acte celebrat a l’Aljub del Baluard. | dBalears

Una tornada a la unitat. Aquest divendres s’ha celebrat a l’Aljub del Baluard l’acte institucional per commemorar els 30 anys de la Llei de Normalització Lingüística. La trobada, que ha comptat amb la participació de representats de tots els grups parlamentaris, ha estat una mostra de la recuperació progressiva del consens que la va fer possible.      

La celebració ha comptat amb la participació de la presidenta del Govern, Francina Armengol ; la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu; i la directora general de Política Lingüística del Govern, Marta Fuxà.

Armengol ha qualificat aquesta norma com una «llei exemplar» i ha reivindicat la llengua catalana com a senyal d' «identitat col·lectiva». En aquest sentit, ha apel·lat al retorn del consens en política lingüística i ha assegurat que  «des de la nostra llengua mirem i parlem al món».

Reforçar els vincles

L’acte també ha comptat amb la participació els responsables de política lingüística de la Generalitat de Catalunya, la Comunitat Valenciana i Aragó, Marta Xirinachs, Rubén Trenzano i José Ignacio López Susín.

Els representants han posat en comú els marcs legals vigents i la necessitat de reforçar els vincles per aconseguir una cohesió social més gran en matèria de llengua. En aquest sentit, el representant d’Aragó ha destacat com s’ha acabat amb la denominació de LAPAO i ha conclòs la seva intervenció amb paraules en aragonès.  

Protagonistes  

En l'acte de celebració també s'ha recordat als protagonistes que van fer possible l'aprovació del text de la Llei del 86, entre ells Joan Francesc López Casasnovas, Manuel Jaén Palacios, Miquel Pascual Amorós, Josep Moll i Francesc Quetglas, membres de la ponència parlamentària que va redactar la Llei; al president del Govern de llavors, Gabriel Cañellas Fons i al conseller d'Educació i Cultura, Francesc Gilet Girart.

 La trobada institucional, la primera de les quatre que se celebraran en totes les illes, ha finalitzat amb l'actuació musical de Joana Gomila i Iago Aguado i un còctel al mateix aljub des Baluard.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.