Setmanari d'informació local - 138 anys

El tribunal del cas Nóos viola la llei i discrimina una catalanoparlant

3052
Castillo ha començat la seva declaració per videoconferència en valencià. Quan començava a respondre, la jutge li ha demanat que parlés en castellà, perquè no hi havia gent que podia no entendre-la. | Iris Laguna

L' Article 2 de la Llei de Normalització Lingüística diu:

«1.-La llengua catalana és la llengua pròpia de les Illes Balears i tots tenen el dret de conèixer-la i d'usar-la.

2.-Aquest dret implica poder adreçar-se en català, oralment o per escrit, a l'Administració, als organismes públics i a les empreses públiques i privades. També, implica poder expressar-se en català a qualsevol reunió i desenvolupar en aquesta llengua les activitats professionals, laborals, polítiques, sindicals, religioses i artístiques; així com rebre l'ensenyament en català i rebre-hi informació a tots els mitjans de comunicació social.

3.-Les manifestacions en llengua catalana, en forma oral o escrita, pública o privada, produeixen plens efectes jurídics i de l'exercici d'aquest dret no pot derivar cap requeriment de traducció ni cap exigència dilatòria o discriminatòria.»

Aquest divendres el tribunal que jutja l'anomenat cas Noos, ha violat la llei i ha suspès el judici perquè una testimoni volia declarar en català, la qual cosa és una dilació prohibida expressament per la llei i una clara discriminació.

La regidoral de Compromís a l'Ajuntament de València, Consol Castillo, era una dels testimonis citats a declarar en el judici que se segueix en l'Audiència de Palma pel cas Nóos. Castillo ha començat la seva declaració per videoconferència en valencià. Quan començava a respondre, la jutge li ha demanat que parlés en castellà, perquè hi havia gent que podia no entendre-la.

L'edil ha apuntat llavors que estaria bé que per a altres ocasions es preveiés aquesta circumstància, i que no tenia problema a passar-se al castellà per no retardar més el procés, ja que la seva declaració ja havia estat suspesa en una ocasió anterior, per un altre motiu.

La jutge li ha respost que té dret a expressar-se en valencià, i «per garantir aquest dret i els de les parts a entendre-la», se suspenia la declaració fins que es disposi un intèrpret.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.