Setmanari d'informació local - 138 anys

Bunyola farà un homenatge a Climent Garau

3150

L'Ajuntament de Bunyola ha organitzat unes Jornades en homenatge a Climent Garau i Arbona, mort el mes d'agost de l'any passat.

Durant l'horabaixa de divendres dia 20 i el matí de dissabte dia 21 d'aquest mes de maig, el Teatre de la Casa de Cultura de Bunyola acollirà diferents taules i ponències que tractaran la figura de Climent Garau, en tota la seva dimensió professional, científica, social i investigadora.

Una llista prou qualificada de ponents seran els encarregats de posar veu a l'homenatge: Rafel Calafell, Jaume Fuster, Mercè Garau, Caterina Garcias, Antoni Marimon, Jaume Mateu Martí, Jaume Mateu Verdera, Damià Pons, Sebastià Serra, Teodor Suau i Bàrbara Suau.

Biografia de Climent Garau

Nascut a Palma dia 5 d'octubre de 1924, mai va perdre els vincles amb Capdepera i Cala Rajada, que li venien donats per origen familiar. Aquest vincle, el va establir també de forma ferma i definitiva amb Bunyola a partir de l'any 1952, quan va comprar la farmàcia del poble.

Llicenciat en Farmàcia a la Universitat de Barcelona (1951) adquireix la farmàcia de Bunyola, després d'aprovar les oposicions al Cos d'Inspectors Farmacèutics municipals. Esdevé Inspector farmacèutic a Bunyola per concurs de mèrits.
Desenvolupa línies d'investigació sobre la genètica de les Mycobactèries i El cicle exogen del flúor a les aigües de Mallorca. 
L'any 1962 inaugura el primer laboratori d'anàlisis clíniques al carrer d'en Brossa de Palma. El laboratori es trasllada l'any 1965 al carrer Berenguer de Tornamira i passa a ser. Centre d'Anàlisis Biològiques S.L.

El mes de maig de 1968 fa una estada a l'Hospital Saint Charles de Montpeller, amb el professor Roger Jean.

L'any 1972, el laboratori es trasllada novament, en aquesta ocasió al carrer de Caro, també de Palma. Obre delegacions a diferents punts geogràfics, Andratx, Artà, Bunyola, Felanitx, Inca, Manacor, Porreres, Santanyí i Sóller.

Entre 1975 i 1984 fa cursos de perfeccionament sobre les tècniques microbiològiques d'actualitat a Lille, un curs intensiu de Micrologia Mèdica per a postgraduats i una estada al Centre de referència de Majadahonda per aprendre la tècnica de diagnosi de la Legionelosi per immunofluorescència indirecta. També un curs teòric sobre malalties de transmissió sexual a l'Hospital sant Llàtzer de Terrassa.

L'any 1982 és nomenat Coordinador dels laboratoris de la Direcció de Salut de Palma.

L'any 1985 participa a l'Encontre Internacional sobre Infeccions intestinals a Granada.

L'any 1987 obté el títol de Farmacèutic especialista en Anàlisis Clíniques.

L'any 1989 es jubila professionalment i inicia els estudis de Filosofia i Teologia al Centre d'Estudis teològics de Mallorca.
 
En paral·lel du a terme una tasca intensa de compromís social i polític:

1970 al 1976. President president de l'Obra Cultural Balear

1975. Funda Aliança Nacional Mallorquina (ANAM)

1976. Funda el Grup Autonomista i Socialista de les Illes

1977. Participa al Partit Nacionalista de Mallorca i a la Unió Autonomista, del qual en fou el candidat a les eleccions generals espanyoles d'aquell any.

1982. S'afilia al PSM

1985. Funda el Grup Blanquerna, entitat dedicada a l'estudi de la realitat cultural i nacional de Mallorca.

1989. Rep el Premi Ramon Llull del Govern Balear

2000. Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla

2003. Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya

2007. Guardonat amb el Premi Memorial Jaume Rafart Massot, que concedeix l'Opinió Catalana

2008. es publica el llibre “Climent Garau, un fil de memòria”, anàlisi i descripció de la seva biografia completa de Jaume Mateu i Martí

29 de desembre de 2008. Homenatge al Teatre Principal de Palma, organitzat per l'Obra Cultural Balear, el Grup Blanquerna i la Federació Llull

2009. Per les festes de sant Mateu, rep l'homenatge del poble de Bunyola que li dedica el seu carrer Major i instal·la un monòlit en el seu honor.

2010. Rep el Premi Cap Vermell, de Capdepera

2011. Publica el llibre “De prop i d’enfora”, de caràcter autobiogràfic

Al llarg dels darrers quinze anys converteix son Pastor en lloc de reunió i de debat, tant amb grups reduïts com a través de cicles oberts. Cicles dedicats al debat filosòfic, les Trobades a son Pastor que programaven seminaris  monogràfics amb diferents convidats o les Jornades sobre Europa, organtizades el darrer trimestre de 2014 i el primer de 2015 amb col·laboració amb l'Associació J. Koslowsky. Personatges destacats de la ciència i la política hi són presents per impartir-hi coneixement. 

Mor a son Pastor, Bunyola, dia 29 d'agost de 2015.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.