Setmanari d'informació local - 138 anys

Les primeres reaccions del Brexit a les Balears

4052
Segons la presidenta del Govern Francina Armengol, «des del respecte a la decisió presa democràticament pels ciutadans britànics, s'obre ara un període de reflexió». | @FrancinaArmengol

El resultat del referèndum del Regne Unit ha provocat les primeres reaccions públiques en alguns dels partits polítics de les Balears. El Govern ha enviat un missatge de calma «tant als illencs com als residents o visitats britànics», mentre la coalició Units Podem Més ha volgut destacar que «tant PSOE com PP han impulsat a Europa polítiques racistes i d'austeritat» que han provocat «el que s'ha produït finalment». A continuació es recullen aquestes primeres reaccions:

El Govern ha enviat un missatge de
tranquil·litat a la ciutadania i als residents i visitants britànics, i anima a buscar les vies «per a un projecte europeu més democràtic amb les persones com a protagonistes». En aquest sentit, l'Executiu ha manifestat «el suport, ara més que mai, al projecte europeu», segons ha afirmat la presidenta del Govern Francina Armengol.

Segons Armengol, «des del respecte a la decisió presa democràticament pels ciutadans britànics, s'obre ara un període de reflexió, on haurem de replantejar com seguirem treballant al projecte europeu, i quin paper en ella tindrà Gran Bretanya».

En el mateix sentit, la presidenta ha apuntat que els motius «els podem trobar en la necessitat de mecanismes més democràtics que dotin, amb participació i transparència, de major legitimitat les decisions preses en el si de la UE. També els podem trobar en la crisi moral que provoca una política d'asil clarament contraria als valors vinculats a l'europeïsme».


D'altra banda, Units Podem Més ha manifestat que la formació «apostava per la permanència del Regne Unit en la Unió Europea i per revertir les polítiques que tant el PSOE com el PP han impulsat a Europa: polítiques racistes i d'austeritat i que han provocat el que s'ha produït finalment».

Segons el candidat cap de llista al Congrés, Juan Pedro Yllanes «el Brexit ens fa reflexionar en què l'Europa de les retallades, del racisme i de l'austeritat no ens porta a cap solució de futur». En el mateix sentit, per a Yllanes «Europa està sent sotmesa constantment a reptes: Grècia ho va ser; el problema dels refugiats i ara, el Brexit».

En la mateixa línia, el candidat ha recordat «els 100 mil espanyols que estan fent feina al Regne Unit, que han hagut d'emigrar per trobar un futur» i els ha volgut traslladar «tot el suport d'Units Podem Més», així com «manifestar el nostre sentiment d'acollida i de solidaritat als 15 mil britànics que viuen a les illes».

Per a la formació de Ciudadanos, «la Unió Europea és la civilització i encara que el 'Brexit' hagi estat una passa enrere hem de seguir lluitant per una Europa dels ciutadans», segons ha manifestat el cap de llista de C's Balears al Congrés dels Diputats, qui s'ha mostrat «preocupat pel resultat del referèndum a Regne Unit». 

El candidat ha subratllat que «ara més que mai és el moment d'apostar per Europa, el moment d'una veritable unió fiscal, d'apostar per mesures com un segur de desocupació única que compensi els costos de l'atur a tota Europa».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.