Setmanari d'informació local - 138 anys

La primera exhumació serà a la fossa de Porreres

4604
La Comissió tècnica amb els diputats que impulsaren la Llei. | CAIB

Els membres de la Comissió tècnica de desapareguts i fosses s'han reunit per primera vegada aquest dimarts, després d'una fase legislativa, un cop aprovada la Llei 10/2016, de 13 de juny, per a la recuperació de persones desapearegudes durant la Guerra Civil i el franquisme. La Comissió elaborarà el propi reglament en el termini d'un mes i redactarà anualment una memòria d'activitats que lliurarà al Parlament i a la Presidència.


En l'inici de la reunió la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu ha agraït la feina als parlamentaris presents a l'inici de la trobada per «iniciar les passes, amb la Llei aprovada, per retornar la dignitat a tantes persones», i també «especialment a les associacions Memòria Històrica de Mallorca i el Fòrum per la Memòria d'Eivissa i Formentera que durant els 10 anys de buit jurídic han realitzat una gran tasca per retrobar les prop de 2.000 persones que continuen desaparegudes a les nostres Illes». La consellera ha manifestat que «ara des del Govern recollim el seu testimoni i ho farem de la seva mà».

Fossa de Porreres

La Direcció General de Cultura de la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports assumeix el finançament per fer front a les despeses derivades de les exhumacions. La comissió preveu  que la primera fossa exhumada serà la fossa comuna de Porreres, situada dins el recinte del cementiri municipal, la més gran de les Illes, amb prop de 300 cossos enterrats, entre d'altres, el de la política comunista Aurora Picornell.

Responsabilitats de la Comissió

La comissió tècnica és l'encarregada d'elaborar, amb les administracions i institucions i entitats privades el cens de persones desaparegudes a les Balears; vetllar per la protecció de les dades personals incloses; elaborar el mapa de fosses de les Illes i posar-lo a disposició pública i del ministeri competent, així com actualitzar-lo anualment.


Aquest òrgan tècnic també ha d'organitzar i coordinar un pla anual de senyalització, prospecció i intervenció de les fosses, i ha d'elaborar tan informes preceptius sobre la viabilitat de l'exhumació de les fosses com també un protocol específic d'actuació en les exhumacions de víctimes de la Guerra Civil a les Illes Balears, entre d'altres.

Membres

El grup està integrat per un representant de la Conselleria, que és el director general de Cultura, Jaume Gomila; per una representació de cada consell insular; per cinc professionals i acadèmics en arqueologia, antropologia física, medicina forense, història contemporània i dret; per dos representants de cada entitat que tingui com a finalitat estatutària el desenvolupament de les activitats regulades per aquesta llei, entre les quals, l'Associació Memòria Històrica de Mallorca i el Fòrum per la Memòria d'Eivissa i Formentera; i en darrer terme, per dos representants de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB).



Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.