Setmanari d'informació local - 138 anys

Trobades les primeres restes humanes de la fossa de Porreres

5836
Les autoritats observen les feines d'exhumació.

Els arqueòlegs ja han trobat les primeres restes humanes a la fossa de Porreres, que s'ha començat a excavar aquest mateix dimecres.

Segons ha publicat la diputada de MÉS Fina Santiago al seu Facebook, les despulles s'han desenterrat «molt a prop de la superfície». 

L'exhumació de la fossa del cementiri porrerenc ha començat avui, més de 80 anys després dels assassinats de la Guerra Civil. La fossa podria ser la més gran exhumada a les Illes Balears. Les famílies mai no varen ser informades del destí de les víctimes. Se'ls va dir que els familiars havien estat alliberats de la presó, segons l'associació Memòria de Mallorca.

L'especialista en exhumacions de la Guerra Civil, antropòleg i forense, Francisco Etxeberria, dirigeix aquesta exhumació mallorquina. També s'ha comptat amb les investigacions de l'historiador Tomeu Garí, autor de l'estudi de la fossa de Porreres, inclòs en el Mapa de Fosses del Govern.

Maria Antònia Oliver, presidenta de Memòria de Mallorca i membre de la Comissió tècnica de desapareguts i fosses ha expressat durant el programa Perifèries d'Ona Mediterrània «l'emoció i la il·lusió que li ha fet la primera jornada de feina a la fossa de Porreres».

Oliver ha explicat que està «molt agraïda» tant de l'equip tècnic –que compta amb especialistes de primer ordre– com de les persones voluntàries que hi estan participant.

En aquest sentit, Maria Antònia Oliver ha assenyalat que es tracta d'un fet històric per dos motius: d'una banda, perquè no s'havia fet mai; i de l'altra, perquè és demostra a la societat que es tracta d'una situació «d'allò més normal».

«Estam tots i totes d'enhorabona» ha afirmat Oliver, perquè «les víctimes són de tots nosaltres» i «són elles les autèntiques protagonistes, perquè si no fos per aquestes persones que moriren lluitant avui no es podria entendre la democràcia».

La presidenta de Memòria de Mallorca també ha destacat que la peculiaritat d'aquesta fossa és que totes les víctimes «eren persones que estaven empresonades». Oliver ha destacat que no consta cap tipus de registre ni de documentació oficial perquè «les feren desaparèixer físicament i socialment», ja que, un cop assassinades, l'única explicació que donaven als seus familiars era que els havien posat en llibertat, «i no se sabia res pus».

Durant tota la jornada, el municipi de Porreres ha estat molt expectant. Ara, es calcula al voltant d'un mes de feina. «Tenc l'esperança que els trobarem i que moltes famílies posaran punt final al seu patiment», ha afirmat Oliver.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.