Setmanari d'informació local - 138 anys

La Fiscalia sol·licita, definitivament, tres anys i tres mesos de presó per a Valtonyc

7862

El raper mallorquí Josep Miquel Arenas, més conegut com a Valtonyc, ha declarat aquest dimecres a l'Audiència Nacional de Madrid on és jutjat per un delicte d'injúries a la Corona i enaltiment del terrorisme arran de les lletres de les seves cançons.

Segons informa l'agència Europa Press, Valtonyc ha reiterat davant el tribunal que «tot l'art és provocatiu» i ha reconegut que va composar la cançó contra el l'exmonarca Juan Carlos a petició del líder de Podemos, Pablo Iglesias, per al seu programa de televisió La Tuerka.

El raper ha reconegut ser l'autor i compositor de les cançons per les quals ha estat denunciat i el fiscal, Pedro Martínez Torrico, ha fet definitiva la petició de presó de tres anys i tres mesos al·legant que no preval la llibertat d'expressió ni la creació artística.

En ser preguntat per la seva defensa, Valtonyc ha assegurat que va composar la cançó 'El Rei Borbó' a petició del líder de Podemos per al programa La Tuerka en l'aniversari de la II República. «Jo seguiré dient que els Borbons són uns mafiosos, açò no canviarà res», ha afirmat el cantant. També ha reconegut sentir-se decebut amb Iglesias. A més, ha exposat en el seu torn de paraula que es tracta d'un judici ideològic i que els artistes s'expressen mitjançant les seves composicions.

La Fiscalia, per la seva banda, demana una pena d'1 any i tres mesos de presó per injuriar la Corona i dos anys més de presó i vuit d'inhabilitació absoluta per enaltiment del terrorisme per considerar que les seves lletres no aporten opinió sinó que tracten d'humiliar o afectar al dret a l'honor de les víctimes del terrorisme. 

L'acusació particular demana 4 anys i mig de presó (dos per enaltiment del terrorisme i divuit mesos per injúries a la Corona i 1 per amenaces de mort a Jorge Campos). Jorge Campos, president del Círculo Balear, ha declarat en qualitat de testimoni i ha exposat que va denunciar amenaces de mort sobre la seva persona després de portar a judici alguns membres dels Maulets.

La defensa de Valtonyc ha demanat la seva absolució i ha al·legat que les seves composicions no inciten a l'odi ni suposen una amenaça sinó que són una crítica, una sàtira, que reflecteix una realitat exagerada mitjançant el recurs de la hipèrbole.

A la sortida de la vista oral, el cantant ha afirmat que creu que hi haurà una sentència de condemna i ha afegit que si el tribunal «fos just es podria aconseguir l'absolució. Som republicà i no tinc perquè demanar perdó. A mi poden tancar-me però les idees no es tanquen».

Des del programa La Vila del Pingüí, d'Ona Mediterrània, han pogut parlar amb Valtonyc minuts abans d'entrar a l'Audiència i aquestes han estat les seves declaracions: 


<iframe width="100%" height="200" frameborder="0" allowfullscreen="" scrolling="no" src="http://www.ivoox.com/player_ej_16896919_2_1.html?data=kpulm5uddZqhhpywj5WYaZS1lZaah5yncZOhhpywj5WRaZi3jpWah5yncbfVzdnc0N7Hb8KfrcaYuM7QpYzYxtGYss7Sq4a3lIqvpYqnd4a1pZCdmoqWipGmhpezk5yRaZi3jrTbw5CxqcXd1crf1Iqnd4a1kdPWw5KJe6ShlQ..&"></iframe>

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.