Setmanari d'informació local - 138 anys

Airbnb es mostra en desacord amb la posició de Cort respecte al lloguer vacacional

9268

Airbnb ha mostrat aquest dilluns el seu desacord amb la posició de l'Ajuntament de Palma respecte al lloguer vacacional i li ha recordat que «per a moltes famílies de classe mitjana, el lloguer ocasional de la seva primera residència els ajuda a complementar els ingressos».

Així s'ha expressat la plataforma de lloguer en una nota de premsa en la qual manifesta la seva voluntat de «treballar amb el consistori en una solució».

També han expressat el seu compromís amb la defensa del 'home sharing'. «Les persones que fan 'home sharing' comparteixen la casa on viuen i no redueixen l'oferta d'habitatge disponible», ha protestat Airbnb, que es reunirà aquest dilluns amb diverses autoritats de l'Ajuntament i el Govern.

«Si la decisió de l'Ajuntament es confirma, afectarà de manera molt negativa a milers de famílies de classe mitjana de la ciutat», ha lamentat la plataforma, que acusa Cort d'haver «pres com a referència unes xifres que no es corresponen amb la realitat».

En aquest sentit, Airbnb ha assegurat que «llogar l'habitatge habitual de manera ocasional no genera impacte sobre l'estoc d'habitatge disponible».

Segons l'empresa, Palma ha patit «des de fa anys» tensions en els preus de l'habitatge «les causes són alienes a Airbnb». «Les cases senceres que es lloguen per més de 120 nits a l'any a Palma representen només el 0,8 per cent del total d'estoc d'habitatge de la ciutat», ha recordat.

Així mateix, Airbnb ha apuntat que l'Associació de Promotors d'Habitatge de les Balears «ja va advertir fa uns anys que les illes anaven a patir una escassetat d'habitatge disponible» i que el 2012 va avançar «que les poques promocions que s'estaven duent a terme generarien greus dificultats per poder contenir els preus».

D'altra banda, la plataforma ha assenyalat que a Palma «hi ha més de 16.000 cases i pisos buits», una xifra que representa més del 9 per cent del conjunt d'habitatge disponible, i que «en tota l'illa, el percentatge de cases buides és encara més gran», del 16 per cent (71.255 cases).

5.000 anuncis d'Airbnb a Palma

Segons les dades d'Airbnb, Palma té en l'actualitat 171.000 unitats d'habitatge. El 2011 la ciutat tenia 182.000 habitatges, de manera que ha perdut 10.000 habitatges en el període. Airbnb té 5.000 anuncis a la ciutat (gener de 2017), si bé matisa que cada anunci no equival a una unitat de d'habitatge, ja que un amfitrió pot tenir dos anuncis en el mateix habitatge, per exemple, en el cas que comparteixi dues habitacions. A més, el 75 per cent dels amfitrions de Palma que s'anuncien en Airbnb té només un anunci.

D'aquests 5.000 anuncis, el 22 per cent (1.100 anuncis) són d'habitacions -qui lloga aquestes habitacions viu a l'habitatge, està compartint la seva primera residència-, i el 78 per cent són cases senceres (3.900 anuncis).

De tots els anuncis que es lloguen com casa sencera, només el 36 per cent ho fan per més de 120 dies a l'any (1.400 habitatges). Segons Airbnb, «la úniques unitats que estan restant habitatge al mercat de lloguer a llarg termini són aquests 1.400 anuncis» i «aquest nombre representa el 0,8 per cent del total d'estoc d'habitatge a Palma» de manera que «el percentatge és massa baix per tenir un impacte sobre el conjunt del mercat».

«La pressió sobre els preus de l'habitatge no és exclusiva de Palma, és una situació que afecta totes aquelles ciutats i llocs atractius on la gent vol anar a viure o a visitar. Els preus de l'habitatge van pujar a la ciutat molt abans que Airbnb existís i han evolucionat amb la dinàmica del mercat immobiliari, com la inversió en propietat en un context d'escassetat de demanda», ha conclòs la plataforma.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.