Setmanari d'informació local - 138 anys

Educació presenta ràtios de 20 a 30 alumnes i «millores» a la resta de nivells

9462
Educació presenta ràtios de 20 a 30 alumnes i «millores» a la resta de nivells.

La Conselleria d'Educació i Universitat ha presentat aquest dilluns a la Mesa Sectorial d'Educació els criteris per a la confecció d'unitats i de la quota de professorat als centres docents públics. Entre altres canvis, estableixen ràtios de 20 alumnes per a edats de tres i quatre anys i millores en la resta de nivells per al curs 2017-2018.

Concretament, s'ha explicat que les ràtios de quart i cinquè d'Educació Infantil (3 i 4 anys) seran de 20 alumnes per grup i es desdoblarà el grup a partir de 22 alumnes. Excepcionalment, indiquen, quan no sigui possible desdoblar físicament el grup, es dotarà de recursos addicionals de professorat. En el primer curs d'Educació Primària es desdoblarà el grup en superar els 27 alumnes. A segon, tercer, quart, cinquè i sisè de primària, es desdoblarà en superar els 28 alumnes. Als centres que tenguin una ràtio mitjana a l'etapa (infantil, primària o ESO) de 27 o més alumnes s'incrementarà la quota de professorat.

A més, s'incrementarà la reducció de ràtio en funció de la proporció d'alumnat de necessitats educatives de suport específic (NESE) i es definiran centres d'atenció preferent en funció de la tipologia d'alumnat i se'ls dotarà d'un increment de quota de forma extraordinària. D'altra banda, s'han establert per primera vegada els criteris per determinar les ràtios de les matèries musicals als centres integrats de música d'infantil i primària i s'han revisat i actualitzat els criteris de dotació dels equips de professorat de suport. També s'han incrementat les reduccions horàries per al professorat d'educació infantil i primària major de 55 anys.

En aplicació de l'Acord Marc de setembre del 2015, l'horari lectiu del professorat d'educació secundària, Escoles Oficials d'Idiomes i dels conservatoris professionals de música, estarà comprès entre 18 i 21 períodes lectius setmanals. El professorat que, excepcionalment, imparteixi més de 18 períodes de docència directa a un grup d'alumnes tendrà 1 període menys de permanència al centre.

Així mateix, s'han incrementat en un 33 per cent els períodes lectius per al Pla d'Atenció Lingüística i Cultural (Palic) i s'ha incorporat la figura del coordinador de coeducació. Finalment, segons han detallat, s'han revisat els períodes de coordinació del professorat de Formació Professional, Escoles Oficials d'Idiomes i dels Centres d'Ensenyaments de Persones Adultes.

Per primera vegada, els criteris per escrit

Des de la Conselleria expliquen que el curs 2016-2017 ha disposat per primera vegada d'uns criteris per escrit, que es publicaren per oferir la màxima objectivitat i transparència tant per establir el nombre de grups de cada nivell educatiu, com els criteris per dotar els equips de professorat dels centres educatius.

Durant els darrers mesos i a partir de la proposta inicial elaborada pel Servei de Planificació, s'han mantengut diverses reunions amb els serveis de les direccions generals de Personal Docent, Formació Professional i Formació del Professorat, d'Innovació i Comunitat Educativa i amb el Departament d'Inspecció Educativa, dos mesos tècniques de treball amb els sindicats de l'ensenyament públic, i s'han recollit aportacions de les associacions de directors.

Després d'això, avui s'ha duit a la Mesa Sectorial d'Educació per aprovar una redacció definitiva d'aquest document de criteris.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.