Setmanari d'informació local - 138 anys

Front comú per aturar la tortura i mort dels animals als espectacles

10230
Representants de MÉS per Mallorca, Podem PSIB i MÉS per Menorca han presentat aquest dijous la seva Proposició de llei de regulació de corregudes de toros.

Representants de MÉS per Mallorca, Podem PSIB i MÉS per Menorca han presentat aquest dijous la seva Proposició de llei de regulació de corregudes de toros a les Balears que prohibirà que en aquests esdeveniments es «fereixi o es mati als toros», així com que s'utilitzin cavalls pel ‘rejoneo’, la venda d'alcohol, l'entrada de menors de 18 anys i l'enduriment de les sancions per aquest darrer.

El diputat de Podem, Carlos Saura, que ha intervengut en primer lloc, ha explicat que així es podran celebrar corregudes de «toros a la balear» i que aquesta iniciativa es tramitarà d'urgència en el Parlament, on, segons ha avançat, els partits dels 'Acords pel Canvi', tendran majoria suficient per aprovar-la. La intenció és aprovar la llei abans de l'estiu encara que això dependrà del tràmit parlamentari, ja que haurà de sotmetre's a debat en el qual la resta de grups podran presentar les seves esmenes i propostes.

La diputada de MÉS per Mallorca, Margalida Capellà, ha explicat que les sancions per l'entrada de menors seran, a partir que s'aprovi la llei, per menor i no en general com fins ara. A més, els festejos taurins podran comptar amb un màxim de sis toros que podran estar
a l’arena un màxim de deu minuts. Així mateix, la competència per regular les corregudes es retorna als consells insulars (actualment pertany als ajuntaments) i, d'altra banda, l'empresa subministradora dels animals haurà de ser la més propera a la plaça, així i tot permetent-se els trasllats amb vaixell.

Capellà ha dit també que s'estableixen més controls sanitaris i de dopatge per a professionals i animals i aquests
darrers no podran estar en els compartiments a les fosques on se'ls tanca abans de la correguda i hauran d'estar 48 hores en el corral, des d'on hauran d'anar, directament, a la plaça.

No se celebraran ‘novillades’

D'altra banda, es regula el pes i l'edat i no es permetrà realitzar ‘
novillades’ a les Balears. A més, només els inscrits com a matadors de toros podran participar en aquest tipus d'espectacles, però no els de ‘novillos’.

Respecte a la prohibició de la mort de l'animal, el torero
només podrà utilitzar capot i crossa i per tant no es podrà usar cap instrument que pugui produir ferides. En un altre sentit, les festes amb cavalls de Menorca no es veuran afectades per aquesta llei que inclou la diferència entre «animals domesticats i salvatges», ha dit Capellà. Per tant, esdeveniments com a concursos o exhibicions sí que es podran seguir realitzant.

Segons ha explicat el diputat de MÉS per Menorca, Josep Castells, amb la introducció d'aquesta figura «es delimita d'una forma inequívoca» aquest tipus d'espectacles. «No és el mateix realitzar una activitat per la qual l'animal està preparat que jugar amb un animal salvatge», ha sintetitzat. Així mateix es prohibeix la celebració de competicions de tir a colomí i guatlla, a braç o colombaire, a braç mecànic o tub, o en gàbia.

El Correbou de Fornalutx

Respecte a
l Correbou de Fornalutx, s'ha arribat a un acord i els animals que participin hauran de sotmetre's a controls veterinaris i no podran ser sacrificats després del festeig.

Des del 
PSIB, el diputat Damià Borràs ha assenyalat que així es «respecten les formes tradicionals» i d'altra banda ha explicat que a partir d'ara no es podran «crear noves festes» amb animals, encara que les que hi hagi es mantenguin. A això, Capellà ha afegit: «Qui vulgui usar un animal en una festa, que utilitzi un peluix».

També sobre el
Correbou, la diputada de MÉS ha assenyalat que «és evident que no hi ha acord sobre aquest tema». «Seguim considerant que el Correbou és maltractament animal però també consideram que aquesta llei és un avanç que permet arribar a un punt de consens entre els quatre partits i servirà per arribar a l'evolució d'aquesta festa», ha dit.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.