Setmanari d'informació local - 138 anys

Ensenyat: «La Llei Montoro ens impedeix crear tots els llocs de feina que la nostra capacitat financera ens permet»

10380
El president del Consell, Miquel Ensenyat.

El president del Consell, Miquel Ensenyat, ha defensat aquest dimecres un Consell «fort i potent» que esdevendrà un «veritable govern de Mallorca» en acabar la legislatura amb «un salt qualitatiu i quantitatiu enorme» gràcies al traspàs de competències. Així s'ha expressat Ensenyat durant la seva intervenció al Debat de Política General del Consell, on ha apostat per «grans pactes per a assumptes estructurals» i propostes polítiques amb «consensos grans perquè necessiten més d'una legislatura per dur-se a terme».

Per això, Ensenyat ha
demana als grups del Consell si «creuen en aquesta institució» recalcant que l'equip de govern creu «en un Consell capaç d'incidir en la realitat dels mallorquins» i «forjar el futur de l'Illa». A més, ha subratllat que els mallorquins volen «autogovernar-se» pel que ha rebutjat «tesis recentralitzadores, discursos fàcils sobre la necessitat d'aprimar l'Administració i simplificacions que assimilin consells i diputacions».

Temes «estructurals»

Una de les qüestions que Ensenyat ha identificat entre els «assumptes estructurals» que requereixen «grans pactes» ha estat la classificació del Consell com a ens local o institució autonòmica. En aquest cas, Ensenyat s'ha posicionat a favor de ser una institució per «escapar de la funesta Llei Montoro». En aquesta línia, l'altre gran tema estructural que el president ha plantejat als grups del Consell és «la defensa i potenciació de l'autogovern i el finançament».

Sobre aquest tema, Miquel Ensenyat ha assegurat que els ciutadans de Mallorca «són tractats com de segona categoria» per qüestions com la inversió als Pressupostos Generals de l'Estat, les inversions estatutàries, el Règim Especial per a
les Balears o la cogestió aeroportuària. Així mateix, el president també s'ha mostrat «reivindicatiu amb el Govern d'Armengol» quant al pagament de les bestretes, el cobrament de les quals «és més proper que mai», o quant al sistema de finançament dels consells.

Competències

Pel que fa a les transferències de competències, Ensenyat ha avançat que al gener del 2018 es traspassaran promoció turística, joventut, polítiques de gènere i litoral; mentre que al gener del 2019 es traspassaran ordenació turística i transport terrestre. Sobre això, el president ha considerat que malgrat això «faltarà Agricultura» per completar el marc competencial definit en l'Estatut. Paral·lelament, Ensenyat ha anunciat que pròximament recuperara
n la Direcció Insular de Política Lingüística.

R
evisió del Pla Territorial

El president del Consell ha identificat la revisió del Pla Territorial com un repte fonamental de la legislatura. Segons ha explicat, la intenció de l'equip de govern és iniciar la tramitació ambiental al juny i
dur-ho a aprovació inicial al gener del 2018 per aprovar-ho definitivament un any després. Ensenyat ha reivindicat la necessitat de protegir el territori perquè si no estaran «matant la gallina dels ous d'or per quatre miserables monedes».

Quant al Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics (
PIAT), ha avançat que farà «especial incidència en mesures per desestacionalitzar», el control del creixement de places turístiques i la reconversió de zones madures, a més de la zonificació per al lloguer turístic segons el qual defineixi la Llei actualment en tramitació parlamentària. Per això, confia a poder tenir l'aprovació inicial al desembre.

El president del Consell també s'ha referit al Pla d'Establiments Comercials de Mallorca (
Pecma), les polítiques de paisatge, la llei de camins, el pla de vies ciclistes i els plans del Torrent Gros de Palma, la ruta d'Artà a Lluc i la recuperació de diversos camins.

Iniciatives polítiques

L
a darrera part del discurs d'Ensenyat ha fet un repàs de les diferents actuacions dutes a terme per l'equip de govern. El president ha afirmat que el Consell «funciona com un equip coordinat i cohesionat per uns objectius». En aquest apartat, Ensenyat ha esmentat que per al final de la legislatura crearan 358 noves places per a persones dependents amb una inversió de 12 milions d'euros; o la inversió per finançar els serveis socials bàsics dels municipis.

Altres iniciatives destacades pel president han estat les polítiques de gènere, el pagament de la carrera professional, la convocatòria d'oposicions en el cos de Bombers, el pla d'ajudes a les corporacions locals, el Pacte d
e batles contra el canvi climàtic, els programes de Cultura en Xarxa o el rescat del túnel de Sóller, entre altres actuacions.

Quant a la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV), Ensenyat ha precisat que estan estudiant les diferents alternatives jurídiques per internalitzar el servei «amb la premissa de garantir la seguretat dels treballadors de l'actual empresa concessionària».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.