Setmanari d'informació local - 138 anys

El Parlament aprova la llei que posa, per primera vegada, un sostre de places turístiques

11873

El Parlament ha aprovat aquest dimarts en ple extraordinari el projecte de modificació de la Llei de Turisme que regula el lloguer turístic i estableix, per primera vegada, un sostre real de places turístiques. No obstant això, la nova normativa manté en vigor l'article 49 de la Llei de Turisme del 2012, que impedeix el lloguer turístic en edificis d'habitatges plurifamiliars, a excepció de si es tracta d'un habitatge habitual per un temps màxim de 60 dies o una habitació.

D'aquesta manera, Podem ha complert amb la seva amenaça davant la negativa d'incloure la proposta de declaració «d'emergències 
habitacional» a Palma i Eivissa exigida per la formació. Així, juntament amb Podem, els parlamentaris del PP i Ciudadanos han votat en contra de modificar l'article 49 de la denominada 'Llei Delgado', que impedeix el lloguer d'habitatges als turistes als edificis plurifamiliars, i tan sols ho permet llogar a turistes en habitatges unifamiliars i apariats.

El vicepresident del Govern i conseller de Turisme, Biel Barceló, ha explicat als periodistes, després de la votació del projecte legislatiu, que «queda en vigor l'actual llei», si bé, ha precisat que s'inclou «una nova modalitat» que permet poder llogar
«la teva casa pròpia» durant 60 dies a l'any «allà on la zonificació dels Ajuntaments i Consells ho estableixi». Així, ha aclarit que el lloguer d'habitatges plurifamiliars que no siguin pròpies (habitatge habitual) està prohibit expressament, per la qual cosa, segons ha dit, «haurà de ser en un desenvolupament posterior, quan es podria abordar aquesta problemàtica».

Amb tot, Barceló ha remarcat que s'estableix una moratòria de places turístiques de lloguer habitacional, que permetrà als Ajuntaments i Consells fer una zonificació i es preveu una limitació de places turístiques, «sigui de la modalitat que sigui, i que ara haurà d'estar subjecta a l'intercanvi de places», ha afirmat.

Camargo: «Guanya el dret a l’habitatge enfront de l’especulació»
Des de Podem,
la portaveu, Laura Camargo, i el diputat Salvador Aguilera han celebrat que «el dret de l'habitatge hagi guanyat a l'especulació» amb l'aprovació de la llei. «Estam satisfets perquè queda clar que el lloguer plurifamiliar ha quedat prohibit en totes les Illes, a excepció dels habitatges habituals, per un termini màxim de 60 dies», ha afirmat Camargo en declaracions als periodistes.

Requisits per llogar i règim sancionador
La nova normativa estableix uns requisits mínims de qualitat i introdueix mesures de control per evitar situacions de frau. Així, aquests habitatges, que queden regulades en la llei hauran d'inscriure's en un registre i els seus titulars hauran de presentar la corresponent declaració de l'inici d'activitat.

La llei aprovada aquest dimarts recull un règim sancionador per a aquelles pràctiques que no s'ajustin a la legalitat amb multes de fins a 40.000 euros per als propietaris que no regulin els habitatges destinats a finalitats turístiques i estableix sancions «molt greus» per les comercialitzadores que poden aconseguir els 400.000 euros.

Un altre aspecte rellevant de la nova llei és que dóna una responsabilitat a les plataformes comercialitzadores, obligant a demanar el nombre de registre per publicar l'anunci, la qual cosa farà que els consumidors tenguin la seguretat que aquest anunci és legal i compleix tots els requisits per destinar-se a lloguer turístic.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.