Setmanari d'informació local - 138 anys

L'Ibanat comença a rehabilitar la finca ses Figueroles per convertir-la en un refugi

12641

L’Institut Balear de la Natura (Ibanat) s’encarrega de gestionar la finca pública ses Figueroles, situada dins el Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, que havia estat oblidada i en desús. La propietat, de 222,32 hectàrees, està ubicada majoritàriament al municipi de Selva, dins l’àmbit de Xarxa Natura 2000.

L’Ibanat ha començat la gestió de la finca netejant les tanques agrícoles més properes a l’habitatge unifamiliar, que es convertirà en un refugi de muntanya, i desbrossant-ne la vegetació, formada per matolls, càrritx, estepa joana i pins joves, que ocupen una superfície de 6.601,76 m2.

Dues persones de l’Ibanat fan feina a la finca de manera regular i un helicòpter transporta el material i el combustible, ja que no s’hi pot accedir amb vehicle. A més, en un termini de dos anys es preveu substituir les cobertes dels edificis annexos, fusteries exteriors i vidres, arreglar els paviments interiors i fer els revestiments de les parets.

L’objectiu final d’aquestes tasques és condicionar les cases perquè puguin ser usades com a refugi de muntanya i com a centre de recuperació del ferreret, gràcies a la recaptació de l’impost del turisme sostenible.

Una família de pagesos varen ser els primers habitants de la finca. Els figuerolers hi vivien de manera autosuficient: s’encarregaven de les tasques agrícoles i ramaderes i cuidaven les tanques situades davant les cases, on cultivaven un petit hort d’hortalisses i fruiters, especialment figueres i cereals de secà. Una de les tanques, de fet, on hi havia un total de 43 figueres, de les quals ja no en queda cap, conserva el topònim s’Era de ses Figueres.

La Conselleria de Medi Ambient va adquirir la finca el 25 d’abril de 1997 per aplicar-hi el Pla de Recuperació del Ferreret, arran del LIFE Natura de la Comissió Europea. Es varen substituir les teulades de la finca i es varen introduir ferrerets en un afluent del torrent des Picarols que passa per ses Figueroles i en un parell d’aljubs, on de vegades viuen de manera natural.

Enguany l’Ibanat acabarà les feines de manteniment de la finca pública, redactarà el projecte de l’obra per al refugi i el centre de recuperació del Ferreret i començarà els tràmits per executar-la.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.