Setmanari d'informació local - 138 anys

Un espectacle reprodueix l'aventura mallorquina de Francesc Aragó però el titlla de 'francès'

12763

L'espectacle 'El francès de S'Escolp' se celebrarà aquest dissabte, 19 d'agost a les 21.00 hores a les cases de Galatzó amb la participació de l'actor Josep Mercadal, que durà a terme el paper del científic de la Catalunya Nord, i l'escriptor Carlos Garrido, autor del guió, que serà el conductor de l'acte.

Segons els promotors, «l'espectacle, que té places limitades, no és només una reconstrucció de l'aventura mallorquina de François Aragó» sinó que, «representa un al·legat de la ciència i el coneixement front la barbàrie, el despotisme i la guerra».

Es tracta d'una història que narra la vida de François Aragó, un jove científic instal·lat en el cim de S'Esclop la missió de la qual era dur a terme una sèrie de càlculs per determinar la mesura exacta del metre. No obstant això, durant aquesta recerca, va tenir lloc la guerra Napoleònica en la qual va ser pres com a espia francès encara que finalment va aconseguir escapar de Mallorca.

Qui va ser Francesc Aragó?

Francesc Joan Domènec Aragó (en francès François Arago), va néixer a Estagell (Rosselló) el 26 de febrer del 1786 i morí a París el 2 d'octubre del 1853, va ser un matemàtic, físic, astrònom i polític.

Aragó va continuar els treballs de mesura del meridià per definir el metre des de Barcelona fins a Mallorca. Va descobrir diversos fenòmens d'electromagnetisme que li varen valer la medalla Copley. Va descobrir que la velocitat de la llum és independent de la velocitat relativa de l'emissor i el receptor, fet que va ser la base pel desenvolupament de la teoria de la relativitat. Va descobrir la polarització de la llum i va desenvolupar la teoria ondulatòria de la llum. Igualment va ser actiu en nombrosos camps com la meteorologia, la geofísica, l'astronomia, l'electromagnetisme.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.