Setmanari d'informació local - 138 anys

La Serra de Tramuntana, podria deixar de ser Patrimoni Mundial?

13043
Torrent de pareis situat en el municipi mallorquí d’Escorca. | E.P./Trivago

El responsable del Consell Internacional de Monuments i Llocs Històric-Artístics (Icomos), Angel Morillas, ha declarat aquest dissabte en un comunicat emès pel Centre Unesco de Mallorca que «podria estar en perill la permanència de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial».

L'expert ha visitat el Torrent de Pareis i ha denunciat la quantitat de residus que hi ha en el lloc. «Em sento avergonyit que prop d'un cartell d'Unesco Patrimoni de la Humanitat hi hagi un munt d'escombraries. Aquest cartell no es pot llevar, però si es pot fer un requeriment als responsables: o solucionen el problema o es podria revisar la certificació», ha manifestat Morillas.

Així mateix, el responsable de Icomos s'ha dirigit a l'Ajuntament d'Escorca i al Govern demanant que es trobi una solució. «No es pot consentir ni un dia més, que es cerqui una solució ja, per part de l'Ajuntament d'Escorca i del Govern, duen des del mes de març amb aquest tema, amb les milers de persones que han passat per allí veient les escombraries, és un descrèdit total», ha afegit.

Categoria

Morillas va participar activament en la designació de la Serra en 2011 i ha insistit que «no correspon a la categoria del cartell els residus que té sota i al costat. Aquest cartell està confonent a la gent. En aquest estat no té categoria de ser ni patrimoni nacional ni local».

A més, ha aclarit que «no cal arribar a cap extrem», però si la situació no millora, la Serra s'eliminaria de la llista de Patrimoni Mundial. «Si la denúncia la fem membres de Icomos, arriba al comitè del Patrimoni Mundial, que es reuneix i pot decidir posar aquest lloc en llista de llocs Patrimoni Mundial en perill», ha comentat.

Diferència de neteja

Pel que fa a les diferències en temes de neteja, Morillas ha insistit que «si fa uns dies ho van netejar, però torna a estar ple de residus, no han solucionat el tema definitivament i han de cercar una solució definitiva».

Finalment, Icomos és un organisme internacional fundat en 1965 per promoure la conservació, protecció, ús i millora dels béns patrimonials a tot el món i està integrat per professionals d'alt nivell, especialistes en la defensa i conservació del patrimoni històric cultural.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.