Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern i la Generalitat col·laboraran per dignificar les víctimes de les fosses del llevant mallorquí

13195
Europa Press

El Consell de Govern ha autoritzat la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern a establir acords amb el Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat de Catalunya per dignificar els espais on hi ha víctimes de la Guerra Civil espanyola arran del desembarcament de les tropes del capità Alberto Bayo a la costa del llevant de Mallorca l’agost de 1936, que va constituir l’únic front de guerra real als municipis de Manacor i Sant Llorenç des Cardassar.

Com a conseqüència d’aquest front de guerra, hi ha almenys quatre fosses que contenen restes de persones mortes al camp de batalla o a causa de la repressió que es va exercir. Són les fosses del Riuet de Portocristo, la de les Coves Blanques, la de la platja de Portocristo, la del cementeri de Son Coletes (dins el cementeri actual de Manacor), i la de la platja de la Coma, al municipi de Sant Llorenç des Cardassar.

Atès que una part important dels cossos que hi ha a les fosses esmentades són de milicians catalans, el Govern i la Generalitat de Catalunya han decidit subscriure un protocol en matèria de memòria democràtica que estableix punts de col·laboració per reconèixer i dignificar aquestes víctimes de la repressió durant la Guerra Civil com a reparació de la seva memòria.

El protocol manifesta la voluntat d’ambdues administracions de col·laborar per dur a terme un conjunt d’actuacions a les fosses esmentades que contribueixin a la reparació, la dignificació i el reconeixement de les persones tant de les Illes Balears com de Catalunya, així com d’altres indrets, que perderen la vida durant els esdeveniments històrics produït arran del desembarcament de les tropes republicanes del capità Alberto Bayo, la matinada del 16 d’agost de 1936.

Això inclou accions per preservar, senyalitzar i contextualitzar aquestes fosses amb seriositat i rigor per tal de convertir-les en espais de memòria i reflexió. Així mateix, un dels objectius és dur a terme accions per divulgar els fets i les circumstàncies històriques en què es produïren, així com els resultats dels estudis dels especialistes en la matèria.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.