Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern sanciona Autoritat Portuària de les Balears i Tirme pel «mal ús» d'escòries

14209

La Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca, a través de la Direcció general d'Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus ha notificat a Autoritat Portuària de les Balears i a Tirme l'inici d'un expedient sancionador per l'abocament d'entre 60.000 i 100.000 metres cúbics d'escòries en el mar durant les obres d'ampliació del Port de Palma.

Segons ha informat la Conselleria, tal com estipula la Llei estatal 22/2011, de residus i sòls contaminats, representa una infracció greu haver utilitzat aquest residu sense l'autorització pertinent que els interessats haurien d'haver sol·licitat a la Direcció general «vist que no s'ajusta a cap dels usos previstos per les escòries». La multa, segons afegeixen, pot anar des dels 901 fins als 45.000 euros.

Tirme considera l'escòria, després d'un procés de maduració i tractament, un ecoàrid, i en el pla director es preveuen una sèrie d'usos per a les escòries, per exemple per a l'ompliment de terraplens i subbase de carreteres, però en cap cas s'especifica l'ús d'aquest residu al medi marí i per tant s'inclou dins d'Altres usos específicament autoritzats per l'òrgan competent per a la utilització dels subproductes obtinguts, tal com també preveu la Llei estatal 22/2011. En cap moment, especifica el Govern, es va fer la petició de subproducte o de finalització de condició de residu per usar l'escòria en el medi marí en la Conselleria com a intermediari necessari que, alhora, hagués hagut de sol·licitar-ho a l'Estat espanyol que és l'administració competent per resoldre aquesta petició.

El Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient no recomana l'ús d'escòria en zones humides. D'altra banda no hi ha cap estudi de com poden afectar aquests residus en contacte amb el mar. En les diligències prèvies a la resolució d'inici del procediment sancionador es va demanar a Tirme i a Autoritat Portuària de les Balears si havien fet estudis sobre aquest tema i no presentaren cap tipus de document sobre aquesta petició.

Per tant, s'obre un procediment sancionador, tipificat com a greu tant a Autoritat Portuària de les Balears com a promotor de l'obra com a Tirme, subministrador d'escòria per a un ús no autoritzat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.