Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern es compromet a una segona fase d'excavacions a la fossa de Montuïri

14309

El Govern s'ha compromès aquest dilluns a dur a terme una segona fase d'excavacions a la fossa de Montuïri, després que les excavacions hagin conclòs sense localitzar els cossos dels quatre veïnats de Campos afusellats durant la Guerra Civil espanyola. Així ho ha explicat la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, durant la valoració final dels onze dies de treballs d'excavació de la fossa de Montuïri, que ja han finalitzat.

També han participat en la presentació el director general de Participació i Memòria Democràtica, Manel Santana, el batle de Montuïri, Joan Verger, i de Campos, Sebastià Sagreras, juntament amb els familiars de les víctimes i els arqueòlegs i voluntaris que han treballat en l'excavació al cementiri de Montuïri. Tur ha confirmat que els cossos que se cercaven dels quatre veïnats de Campos afusellats no s'han pogut localitzar. «Les excavacions no han tengut el resultat que tots esperàvem», ha dit la consellera.

A més, ha assegurat que «tècnicament se'ns ha confirmat que és possible una segona fase, la proposarem a la Comissió Tècnica, dedicant el compromís pressupostari i l'esforç que sigui necessari, per complementar aquesta primera fase, i sempre amb la col·laboració de l'Ajuntament». Les tasques d'excavació per part de l'equip tècnic de la Societat Aranzadi s'han centrat en diferents localitzacions del cementiri, però encara així els cossos no han aparegut.

La coordinadora de l'excavació, Francisca Cardona, ha explicat que «queda una zona molt concreta per intervenir, just abaix el forn de vegetals que actualment està en ús i esperam que més endavant es pugui mirar si sota hi hagués els cossos». S'ha treballat en tres llocs concrets del cementiri on els estudis i fonts orals situaven els cossos: un és el lloc que es va obrir el primer dia (la zona enjardinada que es va començar a obrir des del mur fins a la zona central de la cisterna), després es va excavar la zona interior del cementiri on està situada la fossa sèptica (segons fonts, quan es va construir es trobaren ossos), i finalment la localització que es troba al costat del forn.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.