Setmanari d'informació local - 138 anys

Catalunya i les Balears col·laboraran per recuperar la memòria històrica

Volen recuperar la memòria històrica durant l'època del franquisme i la Guerra Civil espanyola

14539

La Generalitat i el Govern han aprovat aquest dimarts col·laborar en matèria de "memòria democràtica" amb un protocol per implementar polítiques de localització, recuperació i identificació de restes de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

Segons ha informat la Generalitat després de la reunió del Consell Executiu, es tracta de totes les persones procedents de les Balears, Catalunya i d'altres llocs que moriren durant el desembarcament de les tropes republicanes en el Llevant mallorquí l'agost del 1936.

També col·laboraran en la preservació, senyalització, contextualització i documentació, amb "rigor històric", de les fosses que contenen cossos de soldats morts en aquell desembarcament liderat pel capità Alberto Bayo. El Govern també ha aprovat impulsar els treballs per a la recuperació i repatriació de les restes del brigadista cubà, Pablo de la Torriente, una labor que recaurà en la Conselleria d'Afers exteriors, Relacions Institucionals i Transparència.

Es farà a partir d'un conveni en el qual també participen l'Ajuntament de Barcelona i el Consolat de la República de Cuba a Barcelona, ja que les restes del també periodista i poeta es troben presumptament en el Cementiri de Montjuïc de la ciutat catalana.

De la Torriente va morir el 1936 en el front de Madrid, va ser enterrat en el cementiri de Chamartín i exhumat en 1937 per ser repatriat a Cuba, però una recerca va determinar que les seves restes van acabar en un nínxol del cementiri barceloní.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.