Setmanari d'informació local - 138 anys

Ivan Murray: «L’habitatge s’hauria de rescatar del mercat capitalista»

14743

Aquest dimarts l’activista, ecologista i professor a la UIB, Ivan Murray, ha visitat l’estudi de ràdio d’Ona Mediterrània, en el programa La Vila del Pingüí. Ho ha fet per contestar algunes de les preguntes que el presentador del matinal, Joan Farrés, li ha plantejat. A més, el darrer minut d’entrevista Murray ha hagut de superar un petit repte interessant. Pots escoltar l’entrevista sencera a l’enllaç o llegir-ne el resum:

Tesina de Murray

«’La petjada ecològica’ és una metàfora per explicar l’impacte de totes les nostres activitats i totes les emissions contaminants».

Monocultiu turístic a les Balears

«Hi ha moltíssimes llacunes. Els que ho hem estudiat ens adonam que sabem molt poc i que ens falta molt per completar el quadre per entendre com ha succeït tota la història recent del capitalisme de les Illes Balears. És cert que avui en dia tenim molta informació però és una informació bastant cuinada (tan pels mass media, creadors d’opinió...)».

Producte turístic actual

«La producció turística és un projecte polític, on hi participen múltiples actors. La crisi ha permès que es rearticulassin nous paquets de reajustament, obrint una nova frontera d’expansió turística. És cada vegada un model més atrofiat, amb una major especialització turística. Cap on ens pot dur un model tan contradictori? Idò tendrem rècord en turisme però amb uns salaris de merda, amb treballadors pobres i, al final, les classes populars no podran residir aquí i seran expulsades del paradís».

Duplicació d’ingressos turístics

«És un molt mal senyal. És un senyal d’alarma. Són dades que van molt bé per omplir les pàgines dels diaris però l’altra cara de la moneda és tota la misèria que va lligada a aquest model productiu. Els espais més fràgils, en termes democràtics, és allà on està més entredit. Quan comença a afectar la imatge del producte turístic hi ha problemes de reproducció dels beneficis».

Solucions per a l’habitatge

«L’habitatge ha estat una de les claus centrals del projecte econòmic i polític de les elits espanyoles. Si has de pagar una hipoteca no faràs vagues perquè has de treure el màxim d’ingressos. Això ha estat un instrument de control i pau social. A més, s’ha instaurant dins l’ADN un mite que aquí tenim una propensió cultural de la propietat. L’habitatge s’hauria de rescatar del mercat capitalista, almenys per assegurar el dret a l’habitatge». 

Turismofòfia justificada?

«Això que ara s’ha batejat com turismofòbia no és més que una resistència social. Estam en uns moments que anam cap a una intensificació de la hiperturistització». 

Coses bones del turisme: «Capacitat d’enriquir-nos dels altres»

Escolta l’entrevista aquí:

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.