Setmanari d'informació local - 138 anys

El País Valencià, Navarra i les Balears coordinen polítiques de protecció ambiental

14909

Els directors generals de Qualitat Ambiental de les Balears, Navarra i el País Valencià s'han reunit aquest dilluns per coordinar polítiques de protecció ambiental i de gestió de residus. 

El director general d'Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus del Govern, Sebastià Sansó; el director general de Qualitat Ambiental del País Valencià, Joan Piquer; i la directora general de Qualitat Ambiental de Navarra, Eva García, s'han reunit a Palma per abordar diversos problemes comuns en les tres autonomies amb l'objectiu d'avançar cap al nou model d'economia circular, ha informat la Conselleria balear de Medi ambient.

Segons el Govern, aquest semestre el Ministeri espanyol d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient treballen «de manera intensa i coordinada» per a l'aprovació de l'Estratègia d'economia circular i del nou paquet d'economia circular, un procés en el qual les comunitats treballen perquè els avanços siguin «més exigents i ràpids».

Així, els directors generals han analitzat els diferents avanços que estan aconseguint als seus respectius territoris i han acordat fomentar el compostatge domèstic i comunitari com a mecanisme addicional i complementari a la gestió de la fracció orgànica de bio-residus, una mesura de prevenció en la generació de residus jeràrquicament prioritària a qualsevol altra.

Així mateix, han tractat la necessitat d'avançar cap a un model de producció i gestió d'envasos com a recursos i no com a residus, incidint contra el frau als sistemes actuals de gestió i impulsant l'ecodiseny, que impedeixi la introducció al mercat d'envasos que no es poden reciclar. També han acordat revisar i homogeneïtzar els criteris de retribucions econòmiques dels sistemes integrats de gestió de residus (SIG) i del Sistema Col·lectiu de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP) para totes les CCAA.

D'altra banda, han debatut sobre la necessitat que hi hagi una gestió circular de tots els residus, i han incidit especialment en noves mesures de control i gestió que afavoreixin l'economia local i autonòmica i l'autosuficiència en la gestió, tal com defineix el nou model d'economia circular de la Unió Europea, sense exportacions de recursos de l'àmbit comunitari.

Les Balears, Navarra i la el País Valencià s'han compromès a coordinar-se en la tramitació i posada en marxa de normativa en matèria de gestió mediambiental i a impulsar mecanismes per potenciar les relacions amb les entitats locals de cada territori i l'economia en la gestió integral de residus.

D'altra banda, també s'impulsaran proves pilot en matèria de nous sistemes de gestió de residus, de manera coordinada en les tres comunitats, que han constatat la necessitat d'implantar noves polítiques econòmiques i fiscals en matèria de gestió de residus i d'establir l'obligació de recollida separada de bio-residus en l'àmbit estatal.

Els acords que s'han pres en aquesta reunió donen continuïtat a trobades anteriors que tengueren lloc a Barcelona, València i Pamplona. La propera cita serà en l'Ecofira 2017, que enguany es durà a terme a València entre els dies 28 i 30 de novembre, juntament amb el nou Ecoforo del Canvi Climàtic.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.