Setmanari d'informació local - 138 anys

L’Ibanat serà l’encarregat de gestionar la finca de les Fonts Ufanes

15001

El Consell d'Administració de l'Agència Balear de l'Aigua i la Qualitat Ambiental ha aprovat un Conveni amb l'Institut Balear de la Natura (Ibanat) perquè s'encarregui de la finca de Gabellí Petit, on està situat el Monument Natural de les Fonts Ufanes, a Campanet. Segons ha recordat la Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca, l'any 2005 Abaqua va adquirir aquests terrenys, de 63 hectàrees, per 3.350.000 euros.

Així mateix, quatre anys abans les Fonts Ufanes s'havien declarat monument natural amb l'objectiu de conservar els ecosistemes naturals, amb els fenòmens hidrològics i paisatgístics associats, els drets i els aprofitaments agraris tradicionals i amb el desenvolupament d'activitats educatives, científiques, culturals i recreatives compatibles amb la protecció de l'espai. A més, la finca forma part de l'àmbit territorial del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana des de l'any 2007.

Davant la insuficiència de mitjans per dur a terme les tasques de manteniment que la finca requereix, en 2010 Abaqua ja va signar un Conveni de col·laboració amb l’Ibanat per mitjà del qual s'havien de mantenir les instal·lacions de la sala de projecció, va reformar l'interior de les cases i va modificar els itineraris.

En una visita a la finca, el conseller de Medi ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha fet referència a aquest canvi en la gestió i ha explicat que «representa una millora per a aquest espai natural, i sobretot per als residents, ja que es conduirà el flux de visitants sense generar cap problema al poble de Campanet en moments de màxima afluència».

Vidal ha remarcat que «amb aquest canvi de gestió, incorporam mitjans humans a la finca i donam una solució a una reivindicació històrica de l'Ajuntament de Campanet». Per la seva banda, el gerent de l’Ibanat, Joan Ramon, ha explicat que es mantenen els dos treballadors d’Abaqua que feien tasques de vigilància i que amb aquest nou Conveni, que té una vigència de quatre anys, l’Ibanat «s'encarregarà de la gestió forestal, agrícola i d'ús públic dels terrenys».

A més, ha dit Ramon, quan brollin les Fonts Ufanes l’Ibanat manarà nou treballadors de les seves brigades per coordinar la situació com si fos una emergència. La batlessa de Campanet, Magdalena Solivelles, s'ha mostrat satisfeta que a partir d'ara l’Ibanat gestioni la finca i ajudi així a mantenir-la.

L’Ibanat durà a terme les tasques necessàries per aconseguir un bon estat de la massa forestal, tant vegetatiu com a sanitari i paisatgístic, conservar les espècies vegetals i animals d'interès per a l'ecosistema i lluitar contra espècies invasores.

Amb respecte a la gestió agrícola, l'explotació es farà d'acord amb els mètodes tradicionals i de conservació del paisatge rural de les Illes, per la qual cosa s'hauran de conrear les terres de cultiu, fer les podes necessàries i mantenir l'estat sanitari dels arbres.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.