Setmanari d'informació local - 139 anys

[VÍDEO] El Consell aprova el pressupost més alt de la seva història

15173

El conseller d’Economia i Hisenda, Cosme Bonet, i la directora insular d’Hisenda, Pressuposts i Projectes, Cristina Ballester, han presentat el pressupost del Consell de Mallorca per a l’any 2018. Ha estat aprovat aquest dimecres en Consell Executiu.

El pressupost consolidat de la institució insular ascendeix a 453,1 milions d’euros, un 50,6 milions més que l’any passat que suposen un 12,6 per cent d’increment. El pressupost consolidat és el resultat de la suma dels comptes del Consell i dels ens dependents de la institució.

Per a Bonet, aquests comptes es poden definir en quatre objectius: «sanejats, municipalistes, prudents i socials. 
El conseller ha afirmat que són uns pressuposts socials, pensats per a les persones. «Gastam més doblers que mai en els serveis socials. La vocació municipalista augmenta amb un 33 per cent de transferències a altres administracions, bàsicament ajuntaments que són els aliats preferents del Consell».

Pel que fa al pressupost propi del Consell de Mallorca, al 2018 serà de 441.229.464,89 euros. En aquest cas, l’increment respecta al 2017 és de 63,2 milions d’euros, un 16 per cent més.  Dels nous ingressos, cal destacar l’aportació que fa el Govern al Consell que augmenta en 78,9 milions d’euros, un 38,5 per cent més des del 2015.

Un esforç social

El Departament de Benestar i Drets Socials és el que tendrà un major increment. L’aportació que fa el Consell a l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) serà de 189,1 milions d’euros, un 21 % més que enguany (32,9 milions). Dels nous recursos que incorpora la institució, un 54 per cent anirà destinat a serveis socials. Aquest fet fa que, una vegada més, sigui el pressupost més social de la història. Si analitzam l’augment que ha tengut l’IMAS des de l’any 2012, s’ha incrementat en un 73,5 % el seu pressupost, el que suposa més de 80 milions d’euros. A més, el Consell aportarà 1,2 milions d’euros al Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, una pujada del 60 % respecte enguany que va ser de 750.000 euros.

Uns comptes municipalistes

Els pressuposts del Consell mostren un esforç clarament municipalista ja que s’augmenten les aportacions als ajuntaments a 33,5 milions d’euros, un 82,2 % més d’allò previst inicialment al pressupost de 2017. També cal destacar que l’aportació al Consorci TIC Mallorca augmenta un 255 %, passant dels 567.881,07 euros actuals a 2 milions d’euros.

Una institució sanejada

Bonet ha afirmat que el Consell de Mallorca és una institució «sanejada i poc endeutada». «L’estructura pressupostària ens permet aplicar les polítiques ens plantejam. Es duu a terme una reducció dràstica del deute públic en un 65,6 % que, en termes absoluts, són 12 milions d’euros menys que l’exercici anterior». I aquesta reducció es veu contemplada tot i pressupostar un nou endeutament de crèdit bancari, de 12,5 milions, com a criteri de prudència. D’aquesta manera, el pagament de les sentències previstes no suposaran una davallada en la inversió pública.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.