Setmanari d'informació local - 138 anys

Abril: «És un atac a la sobirania energètica de les Balears»

MÉS per Mallorca reclama respecte per part de l’Estat espanyol a la proposta de pla de transició energètica presentat per la comunitat

15547

La formació ecosobiranista critica que el Ministeri d’Energia espanyol (els mateixos dies que se celebra la COP23 a Alemanya, amb l'objectiu d'unir esforços en la lluita contra el canvi climàtic) hagi decidit que la central tèrmica d’El Murterar, a Alcúdia, una de les més contaminants de l’Estat espanyol i de la Unió Europea, no iniciarà el seu procés de tancament el 2020. «Una decisió contrària al que el Govern de les Illes Balears preveu en el seu Pla de Transició Energètica».

«El gran argument del govern d’Espanya és la viabilitat econòmica. Un argument absolutament fals. És més car subvencionar el carbó. Extreure carbó de Sudàfrica i de Colòmbia, transportar-lo fins a Tarragona, i de Tarragona en vaixells llançadora cap al Port d’Alcúdia, no és gens barat. Un autèntic desbarat en ple segle XXI», ha assenyalat el portaveu de MÉS per Mallorca, David Abril, qui també ha incidit en el fet que aquesta decisió de l’Estat espanyol es pren en contra dels compromisos en la comunitat internacional.

Alhora MÉS per Mallorca rebutja que el Govern espanyol no vulgui tancar la central tèrmica de Maó, que funciona amb gasoil, ja que el Ministeri espanyol tampoc no dóna el seu vist-i-plau perquè aquesta pugui ser alimentada amb gas natural, aprofitant que el gas també arriba a Menorca, i reduir-ne així de forma important les emissions de CO2.

Abril ha explicat que també és fals l’altre argument del Govern de Rajoy perquè el tancament o reconversió de la central d’El Murterar «no donaria garanties en el subministrament elèctric a les Illes». «Fins i tot Red Eléctrica així ho assenyala a un informe, en el qual afirma que entre les centrals de Cas Tresorer i Son Reus serien suficients per elles mateixes per suplir la reducció progressiva de la generació d’El Murterar».

El portaveu de la formació denuncia que es tracta «d’un atac a la sobirania energètica de les Illes», que torna a posar en evidència que els compromisos d’Espanya en la lluita contra el canvi climàtic «no valen res, mentre ens neguen qualsevol possibilitat ja no sols de deixar de mantenir una central tèrmica tan innecessària com contaminant, sinó de disposar d’un règim de finançament de les energies renovables com el que tenen les Canàries».

Per tot això, MÉS per Mallorca presenta una Proposició No de Llei amb els següents punts:

1) Instar el Ministeri espanyol a respectar el Pla de Transició energètica de les Illes Balears, pel que fa al tancament progressiu de la central d'El Murterar i la gasificació de la central de Maó.

2) Instar el Govern a què plantegi aquest tancament d'acord amb els agents socials i les empreses implicades per tal que el personal d'El Murterar sigui recol·locat a altres plantes de generació d'energia.

3) Instar el Govern de l'Estat espanyol a què pacti amb el Govern les inversions en matèria energètica a les nostres Illes, per tal que aquestes apostin per les energies renovables, i no en el manteniment d'instal·lacions obsoletes i contaminants, d'acord amb els compromisos adquirits a nivell internacional per part de la Unió Europea i el Regne d'Espanya.

4) Instar el Govern d’Espanya a dotar les Illes Balears d'un règim especial de foment de les energies renovables amb els mateixos paràmetres que el que tenen les Illes Canàries, com ara una quota específica de renovables i exempcions a l'anomenat «impost al sol» i a les limitacions en matèria d'autoconsum.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.