Setmanari d'informació local - 138 anys

Mallorca recuperarà de l'exili el llegat del músic mallorquí Baltasar Samper

16565

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha donat llum verda per adquirir, per un cost de 40.000 euros, el patrimoni musical del músic mallorquí Baltasar Samper, un dels més importants del segle XX, després que diversos informes d'especialistes avalin l'adquisició.

Segons han informat, recuperar aquest llegat suposa posar-ho a l'abast dels estudiosos i interessats en la figura de Samper, però també de la ciutadania, i així poder recuperar i reivindicar l'obra d'una de les figures més importants de la música i la cultura de les Balears. Baltasar Samper i Marquès (Palma 1888-Ciutat de Mèxic 1966) va ser un pianista, folklorista, músic i compositor mallorquí, deixeble de Granados, Pedrell i Risler.

El 1907 es va instal·lar a Barcelona per continuar amb la seva formació com a pianista. A partir de 1922 es va iniciar en la recerca del folklore de Mallorca participant en l'elaboració del Cançoner popular de Catalunya. El mateix Samper es va encarregar de la recerca a les Balears, cosa que li va permetre conèixer de primera mà el patrimoni musical tradicional illenc, que més tard va saber plasmar en les seves composicions.

Guerra civil espanyola
Fins a l'esclat de la Guerra Civil, Samper va dur a terme una activitat frenètica com a director d'orquestra i crític literari, sense deixar de costat la seva tasca compositiva. Malgrat viure a Barcelona, gaudia d'amistat i reconeixement entre la intel·lectualitat illenca, amb figures destacades com Joan Maria Thomàs, Miquel Ferrà i Maria Antònia Salvà.

L'inici del conflicte bèl·lic va suposar per Samper l'exili, primer a França i finalment a Mèxic, on va viure fins a la seva mort el 1966. La partida forçosa i sobtada a Amèrica també va implicar l'oblit de la seva obra i l'escàs ressò de la seva activitat durant aquells anys entre la ciutadania illenca, a pesar que mai va abandonar la seva activitat.

Investigació
La recerca feta pel pianista mallorquí Joan Moll a la fi dels 80 i en l'actualitat pel musicòleg mallorquí Amadeu Corbera ha estat la que ha fet possible constatar l'existència d'aquest llegat documental que roman en mans d'Àngel Samper Wilson, nét del músic.

Aquest fons personal constitueix la principal font d'informació per entendre la magnitud i valor de la seva obra, però també per entendre el seu paper com a referent cultural en l'exili, asseguren des del Govern. La major part del fons ho conformen partitures originals de Baltasar Samper, composicions d'altres autors dedicades, correspondència, i obres inèdites, com la creació de la banda sonora de fins a tres pel·lícules, entre altres documents.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.