Setmanari d'informació local - 138 anys

Endavant demana explicacions a Puigdemont sobre la materialització de la República

16681

Endavant-OSAN, un corrent intern de la CUP, ha demanat al capdavanter de la llista guanyadora de l'independentisme, Carles Puigdemont, que expliqui «amb sinceritat» com pretén materialitzar la República catalana abans de plantejar el debat sobre si els cupaires han d'entrar en el Govern.

Així, han assenyalat a Puigdemont com a responsable d'explicar quines estratègies proposa per donar la volta a la correlació de forces que actualment impedeixen materialitzar la República, després que JuntsxCat hagi estat la llista més votada entre el bloc independentista.

«És ell qui ha de respondre amb sinceritat si pretén mantenir una via unilateral per materialitzar la República o bé la seva estratègia implica gestionar l'autonomia i mantenir l'enfrontament polític amb l'Estat en vista a forçar un procés de negociació», han reclamat.

L'organització de l'esquerra independentista ha advertit que «ja no val demanar confiança cega a un poble que ha posat el seu cos per defensar els seus drets fonamentals», sinó que és necessari explicar a la població quin és l'estratègia independentista. Per això, considera que parlar de 'Govern republicà' sense tenir aquestes respostes és un error i és «tornar a caure en el parany emocional que explota les pors de l'independentisme», de manera que assegura que la CUP no pot plantejar-se aquest debat fins que no conegui l'estratègia de Puigdemont.

«El Govern espanyol ha fracassat»
Endavant ha reivindicat que l'independentisme ha estat capaç de resistir en els resultats de les eleccions catalanes del 21-D i que és la segona victòria electoral consecutiva en unes eleccions autonòmiques.

Ha sostengut que el «Govern espanyol ha fracassat», encara que ha reconegut que la correlació de forces impedeix que Catalunya es converteixi en una república independent malgrat que, al seu judici, hi ha una majoria social independentista. També ha lamentat que «la capacitat de fer valer els plantejaments d'esquerres al debat parlamentari quedaran tocades», ja que els partits d'esquerres han perdut suports.

Així mateix, ha criticat que el resultat de Ciudadanos és conseqüència de «la capacitat d'una opció propulsada pels mitjans de comunicació per captar vots de dretes i d'esquerres», que constata que la identitat nacional espanyola està molt arrelada en alguns sectors de la població i mostra la dificultat de penetrar discursos d'esquerres a les zones metropolitanes.

Autocrítica
L'organització també ha valorat els resultats de la CUP, que ha qualificat de «dolents», ja que creu que la importància dels 'cupaires' per articular majories parlamentàries ha perdut força i perquè no han arribat a l'electorat no independentista.

Així i tot, ha avisat que aquests resultats «no són fruit de cap càstig a l'estratègia de la CUP en matèria d'autodeterminació, sinó de factors de conjuntura i de plantejament de l'oferta electoral», ja que considera que l'electorat independentista té simpatia per la formació.

En aquest sentit, han assenyalat diversos errors que, al seu judici, ha comès la CUP i les organitzacions de l'esquerra independentista, com renunciar a disputar a Ciudadanoss un vot jove, urbà i de classe treballadora; no saber posar el projecte de la CUP al centre del debat; no enfocar el seu discurs a les qüestions materials, i «un tancament de files monolític amb la resta del bloc independentista».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.