Setmanari d'informació local - 138 anys

La modificació de la Llei d'activitats inicia el tràmit d'informació pública

El Govern ha assegurat que la modificació de la llei agilitzarà les tramitacions, donarà facilitats als ajuntaments i reforçarà el control de les il·legalitats

16821
Segons el Govern, se simplifica la tramitació per a les activitats no permanents i es faciliten aquelles organitzades per la mateixa administració. | CAIB

L'Avantprojecte de llei de modificació de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears, ha iniciat el tràmit d'informació pública, un període durant el qual, fins al dia 19 de gener, es pot consultar el projecte esmentat, així com la resta de l'expedient d'elaboració de la norma, i, si escau, presentar al·legacions.

Segons ha explicat el Govern, «la modificació de la llei pretén agilitzar les tramitacions i donar facilitats als ajuntaments per tal d'oferir resposta a les mancances i problemes de caràcter tècnic que han sorgit en l'aplicació de la normativa actual, donat que es tracta d'una legislació molt tècnica que va ser aprovada l'any 2013».

La Direcció general d'Emergències i Interior, de la Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques del Govern de les Illes Balears, ha dut a terme l'elaboració de l'esborrany de la modificació de la llei des de l'any 2016 mitjançant «un procés participatiu amb les diferents administracions afectades per esbrinar les problemàtiques a solucionar».

Segons ha relatat l'Executiu, «els tres aspectes fonamentals als quals s'han proposat modificacions estan relacionats amb les activitats permanents i la seva tramitació amb els nous conceptes d'obra i activitats; les activitats no permanents, en especial les organitzades per les administracions públiques i les de recorregut (proves esportives o altres esdeveniments que es desenvolupin per vies públiques); i els problemes amb els procediments administratius que preveu la llei 7/2013».

Emprenedoria

Una de les propostes més importants que preveu la nova normativa és donar sortida a la problemàtica que es genera amb les llicències de construcció i els projectes bàsics. També s'obre l'abast de la llei a noves situacions d'emprenedoria i a tipologies d'empreses de recent aparició com el coworking.

Amb la nova llei, no es modifica l'abast competencial dels ajuntaments , però facilita la seva tasca, ja que evita costs administratius i de personal i elimina l'obligació per part dels ajuntaments de fer les inspeccions de comprovació, les quals passen a ser revisions periòdiques com en altres casos ( ascensors, electricitat, inspecció tècnica de vehicles, etc).

Així mateix, segons el Govern, se simplifica la tramitació per a les activitats no permanents i es faciliten aquelles organitzades per la mateixa administració, a més de poder fer calendaris d'actes per tal de donar cobertura administrativa a les activitats organitzades per entitats dins l'àmbit dels esdeveniments programats. La nova normativa també regularà noves activitats itinerants com els foodtrucks o serveis que es presten dins vehicles. Pel que fa a les activitats itinerants, també se simplifica la seva instal·lació en funció de la seva perillositat. 

Registre autonòmic

A més, reforça la figura del registre autonòmic, com a eina essencial per dur a terme el control de les activitats dins l'àmbit de la Comunitat Autònoma i de manera específica per poder controlar les revisions periòdiques d'aquestes. També es modifica el procediment per actuar sobre les activitats il·legals amb un procediment específic per a l'adopció de mesures cautelars que no deixa a mitges les tramitacions i obliga a la seva finalització.

«Amb aquest procediment es reforça de manera substancial el control de les il·legalitats i també es modifica el procediment sancionador. La nova normativa preveu un augment de les sancions, de fins a 300.000 euros, i clarifica i tipifica noves infraccions, en resposta a les demandes plantejades pels ajuntaments», ha sentenciat el Govern.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.